Když se někdo zblázní, sežene si zbraň i nelegálně. Řešme psychologii problému, žádá sociolog Gabal

11. prosinec 2019

Tragická střelba v ostravské nemocnici, kdy útočník zavraždil 6 lidí a další 3 zranil, opět otevřela debatu o množství zbraní v Česku a jejich případné větší regulaci. Pomohlo by snížení počtu držených legálních zbraní snížit i počty těch nelegálních, kterou také ostravský vrah použil? Měla by Česká republika co nejdříve implementovat evropskou směrnici o zpřísnění držení střelných zbraní?

Čtěte také

„Unijní směrnice říká, že nesmíme mít zásobníky s 20 náboji. Kdyby takový zásobník ostravský střelec měl, tak nemáme 6 mrtvých a tři zasažené, ale třeba 18,“ odhaduje v pořadu Pro a proti sociolog Ivan Gabal.

Během čtyř let jde o třetí incident. „Jsme ve velice křehké a delikátní situaci, abychom střízlivě posoudili další vývoj… Statisticky ale platí, že čím větší je zastoupení zbraní ve společnosti, tím roste pravděpodobnost jejich použití na zabíjení lidí. Roste i pravděpodobnost nelegálního zneužití zbraně.“

Střelit někoho z metru do hlavy a opakovaně je věc způsobilosti, to nedá netrénovaný člověk. Vrah musel střílet pravidelně, aby v této situaci neselhal. Těch šest lidí zabil a tři těžce zranil ve 30 vteřinách... Nelegální zbraň pro něj nebyla žádnou bariérou... Musíme proto také řešit problém psychologie kolem zbraní... A to už je mimo zbraňovou zónu, protože když se někdo zblázní, tak si zbraň sežene.
Ivan Gabal

Jestliže lze na internetu snadno sehnat nelegální zbraň, je to výzva policii. „Ale včerejší vrah byl de facto a svým způsobem sebevražedný atentátník, pro kterého držení nelegální zbraně bylo součástí činu. Stejně tomu bylo i v Uherském Brodě, kdy ten člověk byl psychicky a zdravotně ve stavu, kdy mu zbraně byly odebrány a on se rozhodl, že zemře v jejich použití.“

„Nesmí se typovou reakcí psychologicky kolabujících lidí stát násilná aktivita se zbraní v ruce… V současné době jde člověk na psychologické testy jen když lékař uzná, že by to bylo záhodno... Psychotesty sice problém neodhalí 100%, ale zvyšují pravděpodobnost zachycení lidí s hlubšími psychologickými problémy,“ věří Ivan Gabal.

Regulace a postihování nelegálních zbraní

Čtěte také

„Jsem příznivcem regulace, nejsem příznivce amerického modelu liberálního pojetí držení zbraní. Evropská směrnice ale obsahovala mnoho právně nejasných ustanovení, takže jsem pro ni nehlasoval,“ vysvětluje europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Politik připomíná, že podle odborníků naopak příliš přísná právní úprava posiluje nelegální držení zbraní. „To, že nezasahujeme do současné držby a nenutíme 300 tisíc vlastníků, aby zbraně odevzdávali, ale přijímáme nová pravidla pro budoucnost, mi přijde jako správné.“

Unii se daří eliminovat oproti původním pesimistickým odhadům množství teroristických útoků v Evropě. Ale to je hlavně práce evropských tajných služeb, které dokáží včas odhalit a eliminovat potenciální teroristy a v tomto směru klobouk dolů. Osobně si myslím, že práce tajných služeb v boji proti terorismu je efektivnější a důležitější než to, jak drakonická právní úprava držení zbraní bude nakonec přijata.
Jiří Pospíšil

Přiměřená regulace legálně držených zbraní a drakonické, tvrdé postihování nelegálních zbraní je nezbytné. „Otázkou je, nakolik policie aktivně nelegální zbraně vyhledává... Pokud budeme postihovat sportovní střelce a myslivce, ale bude nám ‚jedno‘, jaká je podoba nelegální držby, tak právní úprava fungovat nebude.“

„Pravidla se zpřísňují… Je na českém zákonodárci, aby vydedukoval, i na základě těchto tragických událostí, jestli třeba současnou úpravu nezpřísnit. Debata probíhá na půdě Poslanecké sněmovny… a záleží na ní, jestli evropská pravidla ještě nějak nerozšíří,“ upozorňuje Jiří Pospíšil (TOP 09).

Související