Bude 80 % neuhrazeného nájemného platit stát? Pokud chce poskytnout úlevu, je fér dát i kompenzaci, myslí si Hůle

22. duben 2020

Koronavirus způsobil řadě lidí závažné existenční problémy. Zvažují, z čeho zaplatit nájem a jestli o něj můžou přijít, anebo jak budou splácet hypotéku. Nejen o vládních krocích, ale i o dopadech pandemie na realitní trh v Česku je další speciál Plusu.

Nájemník by neměl dostat výpověď z bytu, když kvůli koronavirové krizi nemůže platit nájem. Také to je jedno z vládních opatření, jak zmírnit ekonomické dopady pandemie na firmy i jednotlivce. Senátoři ale požadují v zákoně některé změny. Stát by měl podle nich ručit za čtyři pětiny nájemného v bytech, které by lidé kvůli nedostatku příjmů v důsledku opatření proti šíření koronaviru dlužili.

Cynické prohlášení

Ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Klára Dostálová ale státní záruky odmítá. Obává se, že by se nájemci a pronajímatelé mohli dohodnout a nechat 80 % nájemného zaplatit stát. To považuje místopředseda správní rady Občanského sdružení majitelů domů v ČR Milan Krček za cynické prohlášení.

Čtěte také

„Ministryně tím říká, že všichni nájemci a pronajímatelé (nebo většina z nich) jsou grázlové a podvodníci. Na to není čas ani prostor… Podívejte se, jak se stát zachoval k bankám – to, co nařizuje zákonnými návrhy nám, přikázal bankám s tím, že musejí poskytovat úvěry v podstatě na vyžádání, ale ruku v ruce přišel až s 900 miliardami záruk… Nám řekl akorát: nic, pánové, vy to ponesete na vlastních bedrech,“ vysvětluje Krček.

Sám považuje návrh zákona za nesmyslný, protože stále platí občanský zákoník – pronajímatel tedy nemůže nájemníka hned „vyhodit na dlažbu“, ale platí tříměsíční výpovědní lhůta a nájemník se také může obrátit na soud.

Není sociální bydlení

Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni upozorňuje na to, že mezi lidmi v nájemním bydlení je větší podíl lidí v exekucích.

Čtěte také

„Pronajímatel ví, že když mu takový nájemník přestane platit, tak peníze nikdy neuvidí, protože se zařadí na 10. místo někde ve frontě dalších věřitelů. Je to taková pobídka státu pro tyto nájemníky, ať přestanou platit, protože oni už to stejně moc nepocítí a pronajímatel nemá dejme tomu 8 měsíců možnost člověka z toho bytu vyhodit,“ vysvětluje Hůle.

Domnívá se, že pokud stát chce poskytnout úlevu, je fér poskytnout i kompenzaci. Souhlasí s Milanem Krčkem v tom, že ochrana nájemníka je v občanském zákoníku velmi silná a nemůže se stát, že lidé v květnu začnou přicházet o střechu nad hlavou. Také si myslí, že vláda sklízí plody své politiky, kdy neřeší koncept sociálního bydlení.

Realitní trh vyčkává

Opatření proti šíření nového koronaviru i nejistota budoucí prosperity ovlivňují také realitní trh. Generální sekretář Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka říká, že realitní trh ovlivňuje vyčkávání.

Čtěte také

„Přispěly i nešťastné výroky, např. to, co jsme sice očekávali už léta, a to je návrh na zrušení daně z nabytí. To vidím jako takové A, za které jsme rádi, ale chybělo to B – jak a kdy to bude řešeno, kdy k tomu dojde. Drtivá většina klientů vyčkávala s podpisem kupních smluv do jasného sdělení,“ vysvětluje.

Analytik společnosti Deloitte Petr Hána upozorňuje na celkové zpomalení ekonomiky, které působí i na trh s hypotékami. Podle jeho mínění ale nedává smysl čekat s případnou koupí nebo prodejem nemovitosti na možné zrušení daně z nabytí nemovitosti, které on sám považuje za negativní zásah do realitního trhu.

Poslechněte si celý speciál! Ptala se Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , Jana Přinosilová
Spustit audio

Související