Tvrdý zásah do vztahů bank s klienty. Nesmí být na ničí úkor, říká o odkladu splátek úvěrů poslanec Skopeček

1. duben 2020

Návrh ministerstva financí na pozastavení splátek úvěrů a hypoték projednává vláda. Po podání žádosti by měli mít klienti na výběr, jestli zvolí odklad na tři měsíce nebo půl roku. Zatím banky přijaly desítky tisíc žádostí.

„Opatření může pomoci těm, kteří se dostali do problému, protože jim vypadl příjem a nemohou splácet úvěry,“ vysvětluje na Plusu poslanec Milan Feranec (ANO). Také Jan Skopeček z ODS předpokládá, že řada osob i firem bude mít problémy s cashflow, takže odklad je pro ně potřebný.

„Jde ale o velmi tvrdý zásah do soukromoprávních vztahů mezi bankou a klientem. Proto takový zásah musí být v souladu s názorem nejen České národní banky, ale hlavně komerčních bank. Nesmí to být na jejich úkor nebo proti nim,“ soudí.

Ve sněmovně 7. dubna

Feranec souhlasí, že je třeba najít shodu s bankami. „Ministryně financí s jejich zástupci jednala a bude to zákon, který budeme jako sněmovna schvalovat v úterý 7. dubna.“

Čtěte také

„Ještě nevím, jestli toto opatření bude plošné, nebo na žádost. Ale máme silný bankovní sektor a toto opatření mu pomůže,“ očekává poslanec hnutí ANO.

Občanský demokrat vítá záměr ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) zastropovat pokuty za nesplácení půjček. „Ale opět, musí to být realizováno velmi pečlivě a po dohodě s těmi poskytovateli.“

Podle průzkumů agentury IPSOS chce možnost odkladu splátek využít asi třetina lidí s hypotékou nebo úvěrem. „Pokud se jen třetina lidí dostala do nějakých problémů s cashflow, tak je to dobrá zpráva,“ komentuje Milan Feranec (ANO).

„Nelze vyloučit, že  se lidé do potíží budou dostávat postupně včetně těch, kteří dnes pomoc nepotřebují,“ upozorňuje Jan Skopeček (ODS).

Spustit audio

Související