Teď vyhazujeme peníze z vrtulníku – jde o to, dostat je do ekonomiky, míní komentátor Holub

9. duben 2020

Odpuštění minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění, odklad daňového přiznání a elektronické evidence tržeb. To jsou příklady opatření, kterými chce vláda pomoci živnostníkům postiženým krizí kvůli koronaviru. Jak ale pomoci malým a středním firmám?

„Nástrojů musí být souběžně hned několik. Některé z nich už byly uvedené v život a my je už před měsícem vládě navrhovali – měla by přidat například odložení odvodu DPH za prokazatelně nezaplacené faktury,“ uvádí předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Čtěte také

Stát by podle ní měl podnikatelům pomoci s uhrazením fixních nákladů, jako je především nájemné. Odložení splatnosti nájemného prý vytváří dominový efekt a pokud stát nezasáhne, tak firmy začnou do několika měsíců krachovat.

Příkladem jsou prý některá města, která ve svých prostorech nájemné podnikatelům zcela promíjejí. A stejně velkorysý postup by se podle Pekarové Adamové vyplatil i státu, který si tím do budoucna zajistí daňové výnosy.

My potřebujeme, aby nezkrachovaly, fungovaly a dál mohly zaměstnávat lidi. A aby jejich zaměstnanci sami neskončili na úřadech práce.
Markéta Pekarová Adamová

„Firmy v červnu budou řešit daň z příjmu za rok 2019, která může být díky ekonomické situaci v loňském roce poměrně dost vysoká a zaplatit ji musí v plné výši. To, že si z ní někdy za rok odečtou ztrátu je fajn, ale nyní to neřešíme,“ říká k jednomu z vládních opatření místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků Pavla Břečková.

Rozdávejme peníze

Čtěte také

Podle komentátora serveru Echo24 Petra Holuba zatím daňové změny (a úlevy) nejsou nijak výrazné: „Pomáhají především odklady záloh na sociální pojištění, ale v daních se moc nezměnilo.“

Snížit by se mohly sazby DPH a zcela odpustit pak doplatky daní za rok 2019. „To by byla výrazná pomoc a není logický důvod, proč se tomu bránit.

Teď vyhazujeme peníze z vrtulníku – v principu nejde o to pomoci jednotlivým lidem, ale dostat peníze do ekonomiky.
Petr Holub

Poslanec Milan Feranec (ANO) ovšem zdůrazňuje, že vláda musí u jednotlivých opatření brát v úvahu i to, kolik budou stát a jaký bude dopad na příjmy státního rozpočtu.

Podle Holuba to ale v tuto chvíli není téma. „Potřebujeme najít kanály, jak rozdat peníze. To, že nevyberu daně, je poměrně efektivní kanál, který není zatížený žádnou velkou byrokracií, což je v Česku problém,“ podotýká.

Spustit audio

Související