Brzy si „vypěstujeme“ na těle třeba prst nebo nos, popisuje budoucnost plastické chirurgie Horyna

31. červenec 2021

Plastická chirurgie není jen synonymem pro zvětšené poprsí nebo vyhlazené vrásek, ale spadá do ní také mikrochirurgie nebo chirurgie rekonstrukční. Na obor upozornil Bohdan Pomahač svými transplantacemi obličejů. „Do budoucna to budou spíše operace rezervní, protože zde narážíme na velké etické problémy. Navíc je to zákrok spojený s velkou imunosupresí,“ vysvětluje plastický chirurg Pavel Horyna, host Studia Leonardo.

Příjemci nového obličeje jsou tak vystaveni většímu riziku infekcí a tvorbou sekundárních nádorů. „Imunosuprese potlačuje jejich imunitní systém, takže tady musíme vždy zvažovat profit zákroku a komplikace. A profit musí mít vždy navrch,“ zdůrazňuje Horyna, který působí na Medicom Clinic a je také univerzitním pedagogem.

Čtěte také

Budoucnost plastické chirurgie podle něj určitě půjde směrem takzvaných prefabrikátů. „Už dnes se dá vymodelovat například ucho při ztrátovém poranění třeba na paži, dá se použít chrupavka. A takové ucho vytvarovat a mikrochirurgicky pak přenést.“

Brzy bude možné nějaké části těla „vyrobit“ přímo na těle pacienta. „Nastane také určitě doba, kdy díky genovému inženýrství budeme moci vyrobit určitý prefabrikát, do kterého bude moci plastický chirurg zasáhnout a upravit ho.“

Lidé nechtějí velké operace a jizvy. Bude se používat více výplňových materiálů, které budou remodelovat obličej.
Pavel Horyna

„Takže si třeba vypěstujeme prst, nos, nebo ušní boltec. To, kam vše bude směřovat, ovlivní vývoj technologií. Ale všechno se bude minimalizovat,“ očekává lékař.

Čtěte také

Podle něj budou narůstat hlavně miniinvazivní zákroky. „To se děje už dnes, protože lidé nechtějí velké operace, nechtějí jizvy. Bude se používat určitě více výplňových materiálů, které budou asi i nějakým způsobem remodelovat obličej.“ 

„Trendem bude udržet člověka co nejdéle v mladistvém vzhledu, protože samozřejmě věk se bude prodlužovat,“ domnívá se Horyna.

Pomáháme lidem

Plastický chirurg Horyna oceňuje na svém oboru velkou šíři zákroků, kterými lékaři zasahují do lidského života. „Můžeme pomoci babičce, které narostl kožní nádor. Můžeme ho odstranit prakticky bez jizvy. Můžeme pomoci dětem s vrozenou vývojovou vadou,“ vyzdvihuje.

Čtěte také

Lékař ale umí pomoci například ženě, které nenarostla ňadra podle jejích představ. „Tak ji víceméně ze dne na den můžete vyléčit z depresí. I z tohoto pohledu je plastická chirurgie vlastně psychochirurgií – pomůžete lidem bez potřeby antidepresiv.“

„Plastická chirurgie může operovat prakticky na celém těle, od transplantace vlasů po chirurgický přenos nehtového lůžka na palci. To spektrum je opravdu obrovské,“ chválí svůj medicínský obor plastický chirurg Pavel Horyna.

Jak se dá zachránit utržená ruka či skalpovaná hlava? Bude v budoucnu běžná výměna obličejů? Studio Leonardo připravila Markéta Ševčíková. 

Spustit audio

Související