Léčba obezity bude stále méně invazivní, velkou roli už teď hrají hormony, předpovídá chirurg Fried

6. červen 2021

Špičkový chirurg a průkopník v léčbě obezity Martin Fried ve Studiu Leonardo přibližuje nové přístupy k léčbě obezity. „Jednou z možností, u které zatím probíhá výzkum, je nasondovat z oblasti zápěstí nebo třísla jednu tepnu, kterou se zkušený invazivní radiolog dostane trubičkou až do cév, které zásobují žaludek,“ popisuje ve Studiu Leonardo lékař jeden z možných přístupů, jak omezit produkci hormonů ze žaludku, které se vážou na vznik obezity. 

„Radiolog totiž může velmi detailně nasondovat cévu, která tu kterou oblast žaludku zásobuje a takzvaně ji embolizovat, tedy uzavřít,“ vysvětluje Fried.

Čtěte také

„Žaludek to přečká celkem dobře, nic se mu nestane, ale tím, že tato oblast žaludku je najednou méně zásobena tepennou krví, tak nemá tolik výživy a tudíž se sníží výroba těchto hormonů. Tím dojde k tomu, že člověk třeba ztrácí pocit hladu nebo je dříve nasycen. A tím redukuje vlastní váhu.“

Podobně převratnou metodou může být nový typ laparoskopického zákroku. „Spojení tenkého střeva stranou ke straně lze docílit výrazného zlepšení cukrovky 2. typu, aniž by člověk významně redukoval váhu. Ale tato operace se týká především diabetu,“ upozorňuje Fried.

Injekce jako u diabetu

Třetí novou možností léčby je aplikovat do těla metodou podobnou té, kterou si člověk píchá inzulín, některé hormony produkované tenkým střevem.

Čtěte také

„Ty sníží chuť k jídlu a zvýší pocit nasycení, v dnešní době to existuje ve formě každodenní aplikace.“

„A brzy přijde možnost takovou injekci si píchnout jednou za týden. To je také málo invazivní metoda, která je u určité části obézních účinná a tito lidé redukují svou váhu,“ vysvětluje Fried.

Méně invazivních zákroků

Bariatr očekává, že v dohledné době se metody léčby obezity příliš nezmění, jen bude obohacena o nové postupy. „Bude ale snaha minimalizovat zátěž operační. Budou jak metody laparoskopické, tak i ty radiologické, které jsem zmínil.“

Čtěte také

„Velkou roli také budou hrát právě léky, které do těla dodávají určité hormony, které vyvolávají pocit sytosti. Věřím, že jednoho dne věda a výzkum přijdou s jedním nejúčinnějším typem léčby, který vyřeší obezitu. Ale to je ještě relativně vzdálená budoucnost,“ konstatuje Martin Fried.

Bariatričtí chirurgové jako on se dostávají k pacientům s obezitou ve chvíli, kdy selže konzervativní přístup založený na dietě, snížení příjmu kalorií a navýšení pohybu. 

„Léčbu obezity nemůžeme postihnout jedinou operací, protože to je onemocnění způsobené celou řadou faktorů. Zkrátka neexistuje jeden jediný lék, jeden zákrok, který by to vyřešil jednou pro vždycky,“ upozorňuje Fried na to, že chirurgie přitom je stavěná na provedení jednoho zákroku a rychlé výsledky.

„Když mě bolí slepé střevo, tak ho doktor odstraní a už nikdy nemůžu dostat zánět slepého střeva. U obezity je to opačně, ani ten nejlepší chirurgický zákrok netrvá věčně,“ vysvětluje Fried, proč je léčba obezity komplikovaná.

Hraje v obezitě hlavní roli žaludek, nebo střevo? Poslechněte si Studio Leonardo Markéty Ševčíkové. 

Spustit audio

Související