Britské zdravotnictví na kolenou: Nejde jen o platy, důvodů je víc

Před britskou vládou stojí těžký úkol: vyvést britskou národní zdravotní službu z krize. Zpravodajský sever Politico oslovil odborníky z různých oblastí zdravotních služeb, který se ptal, jaké změny mohou zlepšit stav zdravotnictví. Přinášíme souhrn toho nejzásadnějšího. Britské zdravotnictví se potýká s prudkým nárůstem počtu lidí nakažených infekcemi. K tomu se přidávají dlouhodobé problémy, jako jsou dlouhé čekací lhůty na léčbu a chronický nedostatek zaměstnanců. 

Jen loni v listopadu čekalo na pohotovostních odděleních téměř 38 tisíc pacientů na vyšetření déle než 12 hodin, zatímco v listopadu 2021 to bylo 10,5 tisíc nemocných.

Jedna lékařka přiznala, že sama odvezla pacienta do nemocnice, protože sanitka pro něj nepřijela. 25 tisíc vyčerpaných zdravotníků ve středu vstoupilo do stávky kvůli platům a pracovním podmínkám.

Například v listopadu čekalo 38 tisíc pacientů na vyšetření déle než 12 hodin.

Ministr zdravotnictví Steve Barclay představil na začátku týdne řadu plánů, kterými chce zdravotnický systém podpořit.

Čtěte také

Národní zdravotní služba například nakoupí volná lůžka v pečovatelských domech, aby v příštích čtyřech týdnech mohla propustit 2,5 tisíce zdravotně způsobilých pacientů z nemocnic. V plánu je také rozšíření kapacit pohotovostí a pozastavení nemocničních kontrol.

Odborníci se ale domnívají, že je potřeba udělat mnohem víc, a to co nejrychleji. Dokud se nepodaří překonat současnou patovou situaci mezi zdravotnickým personálem a vládou ohledně platových a pracovních podmínek, ke zlepšení nedojde.

25 tisíc vyčerpaných zdravotníků vstoupilo do stávky kvůli platům.

Ředitelka pro politiku společnosti NHS Providers Miriam Deakinová, která zastupuje nemocnice, ambulance, komunitní služby a služby duševního zdraví, vyzvala vládu a zúčastněné odbory, aby „okamžitě zasedly k jednacímu stolu a jednaly konkrétně o platech“.

Čtěte také

„Stávky zvyšují tlak na přetížené zdravotnictví v době, která je pro národní zdravotní službu už tak nejtěžší v roce,“ říká Deakinová. „Musíme se vyhnout stupňujícím se a dlouhotrvajícím stávkám." 

Národní zdravotní služba trpí chronickým nedostatkem personálu. Dlouhodobý nedostatek pracovníků je jednou z hlavních příčin dnešní situace, jak to v dopise adresovaném ministru zdravotnictví napsala Pat Cullenová, generální tajemnice a výkonná ředitelka Royal College of Nursing.

Čím dál víc lidí čeká na návštěvu svého rodinného lékaře i 14 dní.

Problematická je i primární péče. Klesající počet rodinných lékařů spolu se zvýšenou poptávkou po konzultacích s pacienty a horami papírování způsobují, že praktičtí lékaři nemají dostatek času a aby vše zvládli, musejí mít přesčasy.

Čtěte také

Čím dál víc lidí čeká na návštěvu svého rodinného lékaře i 14 dní. To stále častěji nutí pacienty volit cestu na pohotovost, což ještě zvyšuje tlak na nemocnice, popisuje server.

Okamžitým řešením je snížení administrativy spojené s rutinními prohlídkami pacientů, které jsou důležité. I proto, že pomáhají určit výši finančních prostředků, které ordinace dostává, a lékaři proto tráví spoustu času s jejich dokumentací. 

Nemocniční pohotovosti tak pociťují tíhu krize pracovních sil, napjatých služeb primární péče a prudce rostoucího počtu infekcí. Zlepšení komunikace mezi nemocničními a komunitními zdravotními týmy by mohlo tento tlak zmírnit.

Británie nutně potřebuje reformu zdravotnictví.

Pokud budou mít nemocniční lékaři přímou linku k rodinnému ošetřujícímu, který k nim odesílá pacienta, mohou tím ušetřit drahocenný čas. Informace o odeslání a propuštění musí být také jasnější a strukturovanější, aby nebylo nutné provádět další kontroly.

Čtěte také

Také sociální péče naléhavě potřebuje více vládních peněz. Nedostatek personálu, endemické problémy s náborem a udržením zaměstnanců, chybějící školení, nemožnost kariérního postupu a nedostatečné financování způsobují, že se tento sektor potýká s problémy už desítky let.

„Udržitelné investice do sociální péče jsou zřejmým krátkodobým řešením,“ uvádí Deakinová z NHS Providers.

„Musí to však být doprovázeno smysluplnou reformou tohoto sektoru, aby se zajistilo, že budeme mít plně funkční systém sociální péče, který bude schopen poskytovat adekvátní preventivní péči,“ uzavírá citací Deakinové server Politico.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách. Připravily Alžběta Jurčová a Tea Veseláková. 

autoři: Alžběta Jurčová , Tea Veseláková
Spustit audio

Související