Kamila Pešeková: Lékaři na Slovensku si vyjednali zvýšení platů. Vyřeší se tím problémy tamního zdravotnictví?

29. listopad 2022

Slovensko na poslední chvíli odvrátilo další vážnou krizi, která mu hrozila. Vláda Eduarda Hegera se domluvila se zástupci zdravotnických odborářů na zvýšení platů. Dva tisíce lékařů totiž původně oznámilo, že kvůli neúnosné situaci podají výpovědi k prvnímu prosinci, tím by byl výrazně omezen provoz zdravotnických zařízení a hrozilo by vyhlášení nouzového stavu.

Vláda nakonec přistoupila na dohodu, podle které budou výrazně zvýšeny platy lékařů, ty se zároveň zvýší i o roky praxe. I když slovenští lékaři požadovali, aby byly platy na úrovni České republiky, nakonec se jim podařilo dosáhnout toho, že budou vydělávat víc než jejich čeští kolegové.

Čtěte také

Slovenské zdravotnictví je dlouhodobě podfinancované. Velmi složitá je situace v technickém stavu nemocnic, ve vybavení odbornými přístroji, materiálem, v dlouhých čekacích lhůtách na operace...

Hlavním problémem je ale nedostatek personálu. Lékaři i zdravotní sestry odjíždění za prací do zahraničí, kde dostávali dosud výrazně vyšší mzdu než doma. A jejich první volbou je Česká republika, kde není žádná jazyková ani kulturní bariéra. A protože tato situace je dlouhodobá, odjíždějí mnozí zájemci o studium medicíny už rovnou na některou z univerzit v České republice, kde pak zůstanou pracovat a žít.

Korupce ve zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský nemá jednoduchou situaci. Vzkřísit nebo napravit to, co zanedbávaly předchozí vlády, se asi nedá ze dne na den ani za jedno volební období.

Čtěte také

Skoro by se chtělo říct, že i tady se znovu potvrdilo, že pokud se na Slovensku někde objeví nějaký problém, nebývá ministr financí Igor Matovič zpravidla daleko. Nepřekvapí, že se vložil i do situace okolo platů lékařů, ale zjevně tomu příliš nepomohl. Slovenská média poukazovala na skutečnost, že lékaři a vláda se dohodli na řešení v momentu, kdy se Matovič jednání neúčastnil.

Ministr financí, který rád a často komunikuje přes Facebook, kritizoval lékaře za to, že se snažili vydírat veřejnost a brali si ji jako rukojmí. Uvedl zkušenost se svým otcem, kdy před jeho operací lékař požadoval úplatek. Ať máme názor na Matoviče jakýkoli, korupce v podobě úplatků je bohužel další ze závažných slabostí slovenského zdravotnictví. V tomto ohledu se toho oproti situaci před rokem 1989 příliš nezměnilo. I za časů reálného socialismu patřila k realitě.

Kamila Pešeková, komentátorka

Zároveň úplatky pro zdravotnický personál spolehlivě signalizovaly, že jejich odměňování není dostatečné. Pro Slovensko, které si před lety právem zakládalo na svých úspěšných ekonomických reformách, které ho přiblížily Západu, to není zrovna dobrá vizitka. Nové a lepší časy jako by dělaly okolo zdravotnictví velký oblouk a vůbec se v něm nepromítly. Nedávná dohoda vlády se zdravotníky je proto prvním krokem k nápravě.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio