Kamila Pešeková: Slovensko se nezadržitelně řítí do předčasných voleb

17. říjen 2022

Necelé dva měsíce od chvíle, co se na Slovensku rozpadla vládní koalice, začínají být viditelné všechny důsledky. Například, že slovenská Národní rada není usnášeníschopná, poslanci se nedokážou dohodnout na programu, nemohou proběhnout běžné parlamentní schůze. Relativně rychle se tedy ukazuje, že byla nereálná očekávání menšinového kabinetu premiéra Eduarda Hegera, že bude fungovat dál s tichou podporou aspoň několika hlasů z opozice.

Ohroženo je tím pádem schvalování státního rozpočtu, ale i dalších zákonů, které Slovensko potřebuje.

Čtěte také

Do role jakéhosi vůdce opozice se už před časem pasoval předseda strany Smer a někdejší premiér Robert Fico. Ten nyní volá po předčasných volbách. Opoziční strany vyzval ke společnému postupu, jak toho dosáhnout. Je ochotný podpořit rozpočet na příští rok, podmiňuje to ale dohodou o předčasných volbách v první polovině příštího roku.

Na něco takového by byla ochotná přistoupit dokonce i strana vládní koalice Sme rodina, resp. její předseda Boris Kollár. Ten připouští, že pokud nebude možné schválit rozpočet, řešením jsou předčasné volby. Odmítl ale, aby Fico diktoval podmínky.

Neschopnost vést dialog

Po rozpadu vládní koalice a vzniku menšinové vlády je Slovensko paralyzované. Žádné z řešení, které se nabízí, není šťastné. Případné předčasné volby by pravděpodobně vyhrál Hlas Petra Pellegriniho, ten měl vždy ideově blízko právě k Robertu Ficovi.

Čtěte také

Bývalý několikanásobný premiér se po prohraných volbách stal podporovatelem i mluvčím opozičních, ale zároveň i antisystémových a proruských proudů ve společnosti. Pokud by se stal součástí vlády, není vyloučeno, že by bylo ohroženo prozápadní směřování země. A to je za současné geopolitické situace v Evropě vážný problém. Že je Fico součástí antisystémových sil, prokázal už během koronavirové pandemie, kdy demonstrativně odmítal nosit roušky a později vystupoval na demonstracích odpůrců covidových omezení i samotného očkování.

Předčasné volby naopak razantně odmítá nejsilnější vládní hnutí OĽANO Igora Matoviče, které vyhrálo poslední volby. Činí tak s vědomím, že by je už zcela určitě podruhé nevyhrálo. Matovič ale zároveň odmítá návrhy jiných politických subjektů, jak celou situaci řešit.

Kamila Pešeková, komentátorka

Když tehdy ještě koaliční liberální strana Sloboda a solidarita (SaS) navrhovala, aby Matovič v zájmu zachování vládní koalice z vlády odešel, hnutí OĽANO to odmítlo s vysvětlením, že zvítězilo ve volbách. Je příznačné, že politici a subjekty, které by měli mít k sobě po ideologické stránce blízko, nejsou schopny vést spolu dialog. Namísto toho trvají tvrdohlavě a neústupně na svých starých pozicích. Trochu ale zapomínají, že vývoj je už mezitím někde jinde a že se Slovensko nezadržitelně blíží stále větší rychlostí k předčasným volbám.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio