Kamila Pešeková: Pokus s menšinovou vládou na Slovensku

18. září 2022

Současná slovenská vláda prošla zásadní rekonstrukcí a má tři nové ministry. Prezidentka je jmenovala poté, co z vlády odešli zástupci jedné z koaličních stran, liberálního uskupení Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka. Zuzana Čaputová uvedla, že se jí demise dosavadních ministrů nepřijímá lehce.

Šéfové rezortů zahraničních věcí, spravedlnosti a školství totiž odešli kvůli neshodám ve vládní koalici. Konkrétně kvůli sporu o to, jestli má ministr financí Igor Matovič dál působit ve slovenském kabinetu, či nikoli.

Čtěte také

Jejich odchodem tak vyvrcholila dva měsíce trvající vládní krize, která vnesla do dění ve slovenské politice velkou nejistotu. Absurdnost a nelogičnost celého konfliktu ještě víc posílily znechucení občanů z politického dění v jejich zemi.

Strana Sloboda a Solidarita totiž měla výhrady vůči nekoncepčním a chaotickým způsobům ministra Matoviče, proto požadovala jeho odchod. Matovič to považoval za útok na svoji osobu a rozhodl se neustoupit i za cenu, že koalice, která kdysi nastupovala jako protikorupční, se rozpadla.

Straně SaS tak nezbylo nic jiného než splnit svou hrozbu, opustit vládu a odejít do opozice. Na Slovensku tak vznikla menšinová vláda. Jak bude fungovat a jaká bude hlavně její budoucnost, je velkou neznámou.

Opozice ve vedení

I když nově jmenovaní ministři argumentují tím, že v zahraničí jsou menšinové vlády běžnou věcí, zdá se, že na Slovensku na to zvyklí zatím nejsou. Ukázalo se to už v den, kdy byli noví ministři jmenováni.

Parlamentu se nepodařilo ani zahájit běžnou schůzi kvůli nedostatečnému počtu poslanců. Podobná situace by se mohla teoreticky opakovat každou schůzi – to by nakonec mohlo v extrémním případě vést až k nefunkčnosti Národní rady. Jak pak chce vláda prosadit klíčové zákony, třeba o státním rozpočtu, když nemá zbytková koalice kontrolu nad tím, co se bude ve sněmovně projednávat?

Premiér Eduard Heger sliboval, že novými členy kabinetu se stanou především odborníci. Avšak minimálně nový ministr spravedlnosti Viliam Karas vyvolává otazníky. Dosud řídil komoru advokátů a v této roli vedl spor s ministerstvem, které nově vede.

Kamila Pešeková, komentátorka

O tom, jak slovenská veřejnost vnímá změny ve vládě a jestli si tím vláda získá důvěru, svědčí i poslední průzkum stranických preferencí. Na prvních třech místech se ocitly pouze opoziční strany. O náladách voličů to vypovídá víc než dost.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související