Britové už připravují plán hromadné vakcinace na covid-19. Bude pro 100 milionů objednaných dávek, píše The Guardian

20. listopad 2020

Britská Národní zdravotnická služba připravuje desítky center masového očkování proti nemoci covid-19. Budou v arénách nebo konferenčních centrech celé Anglie, informuje deník The Guardian. Tamní zdravotnictví počítá s nejméně 42 místy a plánuje najmout desítky tisíc zaměstnanců.

Podrobnosti o vakcíně přicházejí v době, kdy se Národní zdravotnická služba připravuje na zveřejnění takzvaného „plánu nasazení“, ve kterém upřesní, jak bude očkovací látku uchovávat, distribuovat a podávat. Její ředitel Simon Stevens má o strategii informovat spolu s premiérem Borisem Johnsonem během páteční tiskové konferenci.

Čtěte také

Centra očkování budou umístěna ve větších městech. The Guardian minulý týden uvedl, že každé středisko hromadné vakcinace bude očkovat 2 až 5 tisíc lidí denně. Na provoz bude také potřeba 30 až 40 tisíc zaměstnanců, a to až několik měsíců.

Centra hromadného očkování však pravděpodobně zahrnou až druhou fázi masivního nasazení vakcíny. Nejprve ji zdravotníci podají na zhruba 1500 vybraných místech rizikovým skupinám s chronickým onemocněním nebo seniorům.

Deník už dřív informoval, že očkovací látka vyvíjená na univerzitě v Oxfordu, prokázala silnou imunitní reakci u lidí ve věku nad 70 let. Se zveřejněním podrobnějších výsledků prý vědci nespěchají, tím ale snižují očekávání, podle kterého budou ještě do Vánoc k dispozici některé ze 100 milionů dávek, které si Spojené království objednalo, uzavírá list.

Konec dalekohledu Arecibo

Obří dalekohled Arecibo v Portoriku bude po 57 letech provozu demontován. Praskla mu podpůrná lana a teď hrozí zborcení. Informovala o tom Americká národní vědecká nadace a na svých stránkách to přibližují světová média, například francouzský deník Le Monde

Čtěte také

Po zveřejnění zprávy zavalil svět astronomie příval smutku a nostalgie. Na sociální síti Twitter o události píší amatéři i profesionálové z oboru pod #WhatAreciboMeansToMe (v překladu Co pro mě Arecibo znamená). Dalekohled používali dlouhá desetiletí pro svou práci při pozorování vesmíru. 

Osudné bylo poničení dvou lan, která 900tunový dalekohled podporovala. Přetrhla se 10. srpna a další pak 6. listopadu. Inženýři se obávají, že váhu nevydrží ani ostatní lana – proto je pokus o opravu příliš nebezpečný. Dalekohled znají i fanoušci akčních či dramatických filmů. U Areciba například bojoval s nepřáteli James Bond ve snímku Zlaté oko, píše Le Monde.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Fiala, najdete v audiu.

Spustit audio

Související