Británie začne proticovidová opatření uvolňovat už 12. dubna, píše BBC

6. duben 2021

Britský premiér Boris Johnson ohlásil další uvolňování protiepidemických opatření ve Velké Británii. „V pondělí 12. dubna půjdu i já do hospody a opatrně, ale nezvratně pozvednu pintu piva ke svým rtům,” řekl premiér.

Tématu uvolňování opatření ve Velké Británii se věnují i místní média. Od příštího pondělí se otevřou obchody, které prodávají i jiné než jen nezbytné zboží. Přístupné budou vnější prostory restaurací, otevřou se i kadeřnictví a posilovny.

Podle britské veřejnoprávní stanice BBC budou mít místní obyvatelé nárok na dva rychlotesty na koronavirus týdně. Budou zdarma a k dispozici na testovacích místech, v lékárnách a na poštách.

Čtěte také

BBC se v článku věnuje také takzvaným covid pasům nebo certifikátům, které britská vláda zvažuje vydávat. Takové certifikáty by měly uvádět informace související s pandemií koronaviru - tedy jestli měl jejich majitel negativní test, případně jestli už se nechal naočkovat.

Systém certifikátů má dále zpomalovat šíření koronaviru. Už před několika dny ho nicméně kritizovaly desítky poslanců britského parlamentu. Tvrdili, že požadování covid pasů například při příchodu do zaměstnání je diskriminační.

Jak dodává deník The Guardian, Boris Johnson tento systém považuje za jeden z klíčových kroků k tomu, aby se situace zlepšila, a aby vláda mohla uvolnit i další opatření.

Odborníci z vládní Vědecké poradní skupiny pro mimořádné události uvedli, že dubnové znovuotevření míst s venkovní obsluhou v hospodách a restauracích nepřetíží kapacitu lůžkové péče v nemocnicích.

Varovali však, že následná uvolnění v květnu a v dalších měsících by mohla spustit třetí vlnu pandemie. Situace by pak podle nich mohla být stejně špatná jako v zimě, kdy zemřela víc než polovina z celkových úmrtí na covid-19 v zemi, připomíná list The Guardian.

Pouť do Mekky jen s omezením?

Na pouť do Mekky se budou smět vydat jen poutníci chránění imunitou, prohlásila to saúdská vláda. Jak píše zpravodajský web Al Jazeera, poutníci jsou podle saúdské vlády jen ti, kteří buďto dostali vakcínu, nebo už covid-19 prodělali.

Čtěte také

Pravidlo začne platit od zahájení muslimského svátku Ramadán, tedy od 13. dubna. Stejné omezení platí také pro vstup do hlavní mešity. Do saúdské Mekky se na náboženskou pouť každoročně vypraví miliony věřících. Loni se jich ale kvůli pandemii koronaviru mohli zúčastnit jen obyvatelé Saúdské Arábie.

Zatím není jasné, jak dlouho budou restrikce pro poutníky platit a jestli vláda pravidla rozšíří také na velkou pouť Hadždž v červenci. Saúdská Arábie hlásí více než 6 700 úmrtí spojených s nemocí covid-19. Místní ministerstvo zdravotnictví také uvedlo, že už podalo více než pět milionů dávek vakcíny, uzavírá Al Jazeera.

Ruská aktivita na Arktidě

Americká televize CNN přináší satelitní záběry aktivit ruské armády v Arktidě. Rusko tam podle nich shromažďuje nevídanou vojenskou sílu a testuje své nejnovější zbraně. To vše v oblastech, které jsou kvůli klimatickým změnám nově bez ledu.

Čtěte také

Ruská armáda chce podle CNN hlavně zajistit své severní pobřeží a otevřít klíčovou námořní cestu z Asie do Evropy. Odborníci na zbraně a západní politici se ale obávají, že by Rusko v oblasti mohlo pracovat na vývoji „superzbraně“, torpédu Poseidon, informuje CNN.

Bezpilotní torpédo je poháněno jaderným reaktorem a má být ruskými konstruktéry navrženo tak, aby se proplížilo kolem pobřežní obrany po mořském dně. Zbraň je údajně schopná vyvolat radioaktivní vlny, které způsobí, že pásy cílového pobřeží budou po celá desetiletí neobyvatelné.

Ruské ministerstvo zahraničí podle CNN snímky odmítlo komentovat. Moskva ale dlouhodobě popisuje své cíle v Arktidě jako ekonomické a mírové.

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.