Britský plán rozvolňování je riskantní sázka na vakcínu, píše The Guardian

23. únor 2021

Britský premiér Boris Johnson v pondělí  parlamentu představil plán postupného uvolnění protipandemických restrikcí. Píšou o tom všechny britské i kontinentální noviny.

Deník The Financial Times ve svém redakčním komentáři konstatuje, že Johnsonův plán, podle kterého rozvolnění proběhne ve čtyřech etapách vždy s rozestupem pěti týdnů, je vyvážený. Spojené království ale musí dál rychle pokračovat v očkování.

Čtěte také

To, jak rychle se podaří ukončit snad poslední koronavirovou uzávěru, bude zásadní rozhodnutí celého Johnsonova předsednictví vlády. Loni vyhlásil lockdown příliš pozdě a příliš brzy ho ukončil. To je podle listu hlavní důvod, proč v Británii zemřelo ve srovnání s jinými zeměmi tolik lidí.

Teď je prý velmi důležité nic neuspěchat a zároveň příliš neotálet. Moc dlouhá uzávěra totiž škodí jak ekonomice, tak zdraví. Poslední studie ukazují, že očkování u starších lidí významně snižuje riziko hospitalizace a země by tak dál mohla fungovat i s vyšší úrovní nákazy.

Počet nových případů ale samozřejmě ignorovat nejde, protože čím víc viru v populaci koluje, tím větší je riziko vzniku mutací odolných proti očkování. V závěru komentář The Financial Times připomíná, že Velká Británie už jeden falešný úsvit zažila, ale další si nemůže dovolit.

Je to risk?

Méně optimistický je The Guardian, který plán rozvolňování označuje za „riskantní sázku na vakcínu“. I tento deník varuje před volným šířením viru, které může vést ke vzniku mutací odolných proti vakcínám.

Čtěte také

Podle listu by Británie měla k rozvolňování přistupovat velice opatrně. Předseda vlády se musí zamyslet, jestli je rozumný jeho záměr otevřít anglické školy už 8. března. Skotské a velšské úřady jsou totiž mnohem opatrnější.

The Guardian se obává, že systém povinné karantény po vstupu do země je šitý horkou jehlou a importu možných nových variant viru nejspíš nezabrání. Výmluvné prý je i mlčení vlády, jak předejít šíření nákazy ve školách a kancelářích.

Johnson jako by se domníval, že vakcína je zázračným řešením všech problémů, podle deníku to však je hazard. Nebylo by lepší, ptá se The Guardian, nasadit strategii nulového covidu a viru se dočista zbavit? Odpověď je prý jasná: „Jistě, pane premiére“.

Je Johnson opatrný?

Německý deník Süddeutsche Zeitung Johnsonův plán naopak hodnotí jako opatrný. Konstatuje, že díky hladkému průběhu očkování, kterému se dostává chvály ze všech stran, utichla až donedávna hlasitá kritika premiéra. Ani opozice nepřichází se zásadně odlišnými návrhy.

Čtěte také

Německý deník také kvituje, že premiér teď má závazný plán pro příští měsíce. V Německu, srovnává Süddeutsche Zeitung, je prý podle ministra zdravotnictví Jense Spahna něco takového nemožné.

Německý týdeník Zeit zas připomíná, že britské rozvolňování není bez kontroverzí. Podle odborníků z vládní komise SAGE by bylo lepší počkat, až denní přírůstek nových případů ještě klesne.

Celý přehled zahraničního tisku, který četli Martina Mašková a Jan Burda, najdete v audiozáznamu.

autoři: Miroslav Tomek , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.