„Viděli jsme, jak Arktida umírá.“ Expedice přivezla ze severního pólu alarmující zjištění

20. říjen 2020

Do německého přístavu Bremenhaven se vrátila největších polární expedice v dějinách. Ledoborec Polarstern strávil rok v oblasti severního pólu, aby mohl napřímo sledovat tání ledu způsobené globální změnou klimatu. Závěry expedice jsou alarmující.

„Byli jsme svědky toho, jak arktický led mizí před očima. A to jak v místech, kde by měl být tlustý několik metrů, tak i v oblastech severního pólu. Na to nemusíte mít přístroje – stačí vám oči, abyste viděli, jak arktický led umírá.“

Taková jsou slova šéfa arktické mise Markuse Rexe z německého institutu Alfreda Wegenera pro polární a mořský výzkum. Rexův tým přivezl do Evropy hromadu dat, která bude teprve vyhodnocovat. Jak je vědci na mrazivém severu sbírali, to Radiožurnálu před pár měsíci přímo z paluby popsal oceánograf Torsten Kanzow.

„To, že arktický led taje, se už poměrně dlouho ví. Nevědělo se ale, že zrychluje ještě více, než jsme si mysleli,“ říká ke zjištění polární výpravy profesor Tomáš Cajthaml z Přírodovědecké fakulty UK. Rozhovor s ním si poslechněte v záznamu pořadu Experiment.

„Data shromažďujeme každý den. Některé informace jsou ukládány automaticky pomocí meteorologických stanic a podobných sběrných míst, které používáme také na ledových krách, ale i v oceánu. Všechno jsou to zařízení se senzory, které používáme pro měření teploty v atmosféře, pro měření aerosolů, různých vlastností mraků nebo profilu a struktury mořského ledu.“

Na palubě se vystřídalo 450 lidí, Arktidu zkoumali vědci z bezmála čtyř desítek zemí světa. Na vlastní oči viděli oblasti, kde je dnes ledová pokrývka o polovinu tenčí než před 40 lety. V září je ledu vždy nejméně a rok od roku je situace horší – satelity zjistily, že každých deset let ho ubude 13 procent.

Arktida v ohrožení

Čtěte také

„Arktický ekosystém připomíná Amazonský prales, jen je hůř dostupný, a proto ne tak známý. My bychom proto měli využít tu malou šanci, kterou ještě stále máme, a dělat všechno pro to, abychom Arktidu zachránili pro další generace.“

Pokud se podle Markuse Rexe nic nestane, je Arktida ve velkém ohrožení. Jak upozornili vědci v časopise Nature Climate Change, už v roce 2035 by mohly zamrzlé oblasti v létě kompletně roztát. Stalo by se tak poprvé za posledních 130 tisíc let. 

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související