Březen 1992: Střídání stráží

23. březen 2021

Oslavy vyhlášení Slovenského štátu z roku 1939, opakované pokusy Slovenské národní rady o vyhlášení aktuální samostatnosti, to vše provázeno důležitými posuny na slovenské politické scéně. Takový byl březen roku 1992.

Čtěte také

V březnu 1992 se roztržka mezi Čechy a Slováky posunula i do historické roviny: v Bratislavě i jinde na Slovensku se manifestačně oslavoval 14. březen 1939 a tehdejší slovenská pseudosamostatnost.

Připravil: Pavel Hlavatý
Premiéra: 10. 3. 2017

Tyto události – vnímané občany v historických zemích jednoznačně jako úvodní krok k nacistické okupaci Čech a Moravy 15. března – dále zvýšily napětí mezi oběma národy. K události jsme vybrali ukázku z rozhlasového komentáře přímého účastníka bratislavské demonstrace.

Čtvrtý pokus o samostatnost Slovenska

Slovenská národní rada, což byl slovenský parlament, se v březnu už počtvrté pokusila o vyhlášení slovenské samostatnosti – v našem pořadu tuto anabázi líčí prominentní slovenský novinář. A počtvrté neúspěšně. Šlo o prostou poslaneckou aritmetiku, ovšem v kombinaci s trapnou divadelní fraškou cílící na voličské emoce. Situace se v tomto ohledu samozřejmě radikálně změnila po červnových volbách.

zpěvák Karel Kryl

Důležité bylo v březnu 1992 dění kolem dvou klíčových mužů slovenské politické scény. Popularita expremiéra a předsedy Hnutí za demokratické Slovensko a pozdějšího vítěze červnových voleb na Slovensku, Vladimíra Mečiara stále rostla.

Navzdory mediálně zveřejňovaným a i Slovenskou národní radou projednávaným informacím o jeho minulosti. Těsně polistopadové působení ve funkci slovenského ministra vnitra atd. K tomu jsme vybrali sumarizační příspěvek o jeho osobě z vysílání Radiofóra.

Dubček se stal sociální demokrat

Tehdejší předseda Federálního shromáždění Alexander Dubček – legenda roku 1968, který byl na Slovensku v té době ovšem ještě stále velmi populární, přestoupil ke slovenským sociálním demokratům. Námi vybraný komentář k této události je veden ve sportovní terminologii.

Čtěte také

Z dalších zajímavostí jsme vybrali informaci o dobovém vzedmutí antisemitismu u nás, kuriozity z působení pobočky prezidentské kanceláře v Košicích, úryvek z komentáře písničkáře a básníka Karla Kryla o svobodě, odhalení agenta StB v průběhu rozhlasové reportáže a výstižnou poznámku o dění v postkomunistických zemích z komentáře francouzského politologa Jacquese Rupnika, který v té době pracoval jako poradce prezidenta Václava Havla.

Celý pořad si poslechněte v audiu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.