Brexit zasáhl i do navigačního systému Galileo. Bude bez Britů, píše server BBC

15. leden 2021

Britové odeslali svůj poslední technologický příspěvek evropskému navigačnímu systému Galileo, píše BBC. Kvůli odchodu Spojeného království z Evropské unie se už země dál nemůže na projektu podílet. Po brexitu se totiž Británie stala pro sedmadvacítku „třetí zemí“ a citlivá zařízení Galilea mohou dodávat jen firmy z členských států.

I když bude Evropská kosmická agentura dál odebírat některé britské součástky. Výjimku dostaly proto, že se jinde sehnat nedají.

00710123.jpeg

Britští ministři teď podle BBC přemýšlejí o alternativním řešení, které by v zemi systém Galileo nahradilo. Společnosti, které se na něm dosud podílely, doufají, že budou moct pracovat na novém projektu a zúročit tak znalosti nabyté při práci na evropském navigačním systému.

Evropská unie se s Velkou Británií už v zásadě dohodla, že spolupráce na jiných věcech bude pokračovat. Patří mezi ně další velký vesmírný projekt Copernicus, což je program na dálkový průzkum země realizovaný družicemi Sentinel. Jak dodává BBC, peníze vyčleněné na program Copernicus ale v tuto chvíli na jeho realizaci nestačí. Brusel proto uvažuje, že jako partnery přibere ještě Norsko a Švýcarsko.

Inaugurace Bidena se blíží

Bezpečnost je důležitější než ceremonie, píše komentátorka Washington Postu, která se zamýšlí nad tím, jak by měla vypadat slavnostní inaugurace nového amerického prezidenta.

Čtěte také

To kvůli násilnostem, které se odehrály v Kapitolu, a době, kdy se vyšetřuje, kde udělaly bezpečnostní složky chybu. Navíc v čase stále ještě nezkrocené pandemie covidu-19. To vše dohromady dává komentátorce jednu informaci, a to, že by inaugurace neměla být veřejnou akcí.

Ne, že by si to Joe Biden nezasloužil, píše autorka. Budova Kapitolu a její okolí jsou teď už zabezpečené mnohem lépe, bezpečnostní služby a armáda dohlédnou na to, aby se události z 6. ledna nezopakovaly.

Jenže veřejný ceremoniál nabízí davu cíl, na který může zaměřit svůj hněv. A tradiční inaugurační scénář stejně doznal změn ještě před útokem na Kapitol, když se rozhodlo o zrušení tradiční přehlídky.

Radikální přívrženci Donalda Trumpa se mezitím dál svolávají a podle všeho mají v plánu ceremoniál narušit. Objevují se proto názory, že by inaugurace tentokrát neměla být veřejným obřadem předání moci, a komentátorka Washington Postu s nimi souhlasí.

Zaměstnanci proti kontrolám dodržování odstupů

Zaměstnanci francouzské továrny na výrobu toaletního papíru a dalších hygienických potřeb se bouří proti plánu kontrolovat dodržování odstupů kvůli covidu, píše The Guardian. Vedení podniku chce pracovníkům rozdělit zařízení, které při vzájemném přiblížení na méně než 2 metry vydá zvukový signál a zavibruje.

Čtěte také

Technologie se zatím testuje, odbory ale už teď protestují. Její využití je podle nich nepřijatelné a přirovnali ji k zařízením, která mají odradit psy od štěkání.

Odboráři nevěří ujištěním vedení firmy, že zaměstnance nebude sledovat a že jde pouze o jejich bezpečí. Pípající krabičky sice nemají být personalizované, ale pokud někdo onemocní, půjde trasovat jeho kontakty.   

Poslechněte si celý přehled zahraničního tisku, který připravila Tea Veseláková, v audiu.

Spustit audio

Související