Zdravotníci po covidu tolik nevydrží. Už ale nemáme odkud brát, přiznává náměstkyně ostravské nemocnice

12. leden 2021

V Česku rychlým tempem přibývá nemocných s těžkým průběhem covidu-19. Některé nemocnice varují, že nápor pacientů přestávají zvládat. „Operativně se snažíme maximální kapacitu navyšovat, ale je to na úkor vyčerpání personálu, kterého je nedostatek,“ popisuje stav náměstkyně Městské nemocnice Ostrava Marcela Murasová.

„Stále máme k dispozici oddělení, kde by se dala udělat covidová jednotka. Ale jsou to lůžka nachystaná pro akutní pacienty z Ostravy a širokého okolí. Každá taková transformace je na úkor akutní péče necovidovým pacientům,“ podotýká v Interview Plus.

Čtěte také

Murasová popisuje, že zdravotní sestry musejí odsloužit nejméně 15 dvanáctihodinových směn za měsíc, v případě nedostatku personálu to ale může být i 20 směn měsíčně.

Jak doplňuje náměstkyně pro řízení lidských zdrojů Kateřina Kyselá, v prosinci bylo na nemocenské 319 zaměstnanců nemocnice, což představuje trojnásobek obvyklého počtu. Zdravotníci, kteří prodělali covid-19 a vrátili se do zaměstnání, navíc nejsou tak výkonní.

Zdravotníci po covidu? 

„Jsou víc unavenější a v provozu je znát, že nesnesou tolik, co předtím. Jsme konfrontováni s tím, že lidé jsou už unavení, ale nic jiného nám nezbývá. Nemáme odkud čerpat. Budeme se snažit situaci zvládnout, ať je jakákoli,“ ubezpečuje Murasová.

Čtěte také

Podle ní chybí hlavně kvalifikovaný personál.

„Projevuje se dopad roztříštěnosti vzdělávacího systému. Mladší praktické sestry nejsou teď moc ,použitelné‘ v praxi, nemají tolik zkušeností jako sestry ze staršího vzdělávacího systému. Ale hlavně na trhu chybí specialistky, které dokáží obsluhovat umělou plicní ventilaci nebo hemodialýzu.“

Čísla si nevymýšlíme

V neděli na pražském Staroměstském náměstí demonstrovaly stovky lidí proti vládním protikoronavirovým opatřením.

Čtěte také

„Nebudu hodnotit žádné demonstranty. Ale působí to na nás tak, že už si večer vůbec nezapínáme televizi. Jsme z toho smutní, vyčerpaní. Žádná čísla si nevymýšlíme. Jsme ochotni poskytnout komukoli ne exkurzi, ale klidně ho v té nemocnici zaměstnat, aby si to vyzkoušel,“ reaguje náměstkyně zodpovídající za ošetřovatelskou péči.

Udržet zdravotníky v provozu by mělo očkování, podle Kyselé o něj nyní má zájem více než polovina zaměstnanců a jejich počet dále roste. „Přijímáme jakéhokoli zájemce, ale je otázkou, kdy se dostane na řadu. Protože v tom hrají roli i různé preference,“ popisuje Kyselá.

Kdy se pacienti dostanou k plánované neakutní péči? Poslechněte si v záznamu rozhovoru v Interview Plus Veroniky Sedláčkové.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související