Blanka Solařová-Calibaba: Ať žije monarchie

13. říjen 2018

Ve zprávách sleduji české volby do Senátu z Dubaje a potají vyvolávám ducha císaře Františka Josefa.

Spojené arabské emiráty už dlouho provozují absolutní monarchii a docela dobře jim to funguje. Jako zastánkyně hesla „Méně práv je více“ jsem spokojená s faktem, že zde lid na rozdíl od Čech nemá možnost zvolit nějakého pitomce, a pak si na něj dalších x let stěžovat.

Týden očima Petra Schwarze: Kdo pozdě chodí

Volební místnost

Dnes je ještě do dvou odpoledne možné volit v druhém kole senátora, a to ve třetině obvodů kromě dvou, kde již v prvním kole zvítězili Jiří Čunek a Jiří Drahoš.

Hezké mi přijde, že i v monarchii dala vláda šanci dětem a v roce 2011 vytvořila dětský parlament, který se mohl od vlády přiučit, jak se hlasuje, jak se dělají kampaně, atp.

U nás ve škole jsme zatím volili jen předsedy třídy a jejich volební strategie zahrnovaly plané poslanecké sliby jako „Každému žáku jedno Ferrari“ anebo „Můj tatínek daruje všem voličům rychlé závodní velbloudy“.

Trochu monarchie nikoho nezabije

Češi mohou volit v českých volbách (prezidentských a poslaneckých) na ambasádě v Abu Dhabi, ale do senátních a komunálních voleb ne.

Blanka Solařová-Calibaba: Práva žen – ano, ne. Anebo jen trochu

Islám

V Česku, jak jsem si při mé nedávné návštěvě všimla, existuje silné sexistické hnutí za práva žen.

Ze statistiky českých voličů do Poslanecké sněmovny z roku 2017 ve Spojených arabských emirátech například vyplývá, že volilo skoro 70 procent zde žijících Čechů, kteří se přiklonili spíše k levici. Asi se jim stýská po vysokých daních, státní buzeraci a eurozmatcích. Dokonce nám tu někteří Češi volili i komunisty!

Drazí šejci, děkuji vám, že se o nás tak dobře staráte, a jestli je poptávka po propagaci absolutní monarchie, ráda bych byla na reklamních plakátech a i bych si vymyslela slogan, tak třeba „Trochu monarchie nikoho nezabije“.

autor: Blanka Solařová-Calibaba
Spustit audio

Související