Petr Hartman: Babišovo hnutí ANO volby do Senátu nezvládá

13. říjen 2018

Hnutí ANO rozšířilo svůj senátorský klub. To je asi jediná dobrá zpráva pro Andreje Babiše vzešlá z druhého kola voleb do horní parlamentní komory. I když pouze částečně.

Dá se k ní totiž dodat, že pouze o jednoho člena. Celkem jich tak bude sedm a hnutí bude hrát v Senátu podřadnou roli. Alespoň co se síly klubu týká.

Síla osobnosti Babiše nefunguje

Zkrátka se potvrdilo, že ANO volby do horní parlamentní komory opakovaně nezvládá. Casting na jednotlivé kandidáty není příliš zdařilý a síla osobnosti Andreje Babiše zdaleka nefunguje.

Josef Mlejnek jr.: Modrá vlna i lidovce spláchla

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Senát po letošních volbách zmodrá. Ukazuje se, že ODS znovu nabírá kmenové příznivce, kteří chodí volit i v tak nepopulární „lize“, jakou je druhé kolo senátních voleb.

V systému, kde vítěz bere vše, si zkrátka s dominantním lídrem nevystačíte. Zvlášť když u řady lidí vyvolává negativní reakce. V neposlední řadě, mají občané tendenci vyvažovat. Hnutí ANO už druhé funkční období spoluvládne této zemi.

Dá-li se to všechno dohromady, těžko se hnutí ANO proměňuje úspěch z kola prvního v celkové vítězství. Lidé podporující kandidáty, kteří se nedostali do volebního finále, nemají důvod jít k urnám a vhodit do nich hlas pro hnutí ANO.  Zůstanou radši doma, nebo volí někoho jiného. Názorně se to ukázalo v zisku pouhého jednoho mandátu z deseti možných. 

ANO není přitažlivé

Petr Hartman

Není divu, že Andrej Babiš Senát nemá příliš v lásce. Dal to najevo i tím, že sám volit v druhém kole nešel, i když mohl. Odcestoval do zahraničí. S odstupem stovek kilometrů podle očekávání začal pracovat na tom, aby příště bylo jeho hnutí úspěšnější. Například změnou volebního systému.

Patrně pod vlivem deseti postupujících z kola prvního by raději přešel na jednokolový způsob volby. Pochopitelně to může zdůvodnit opakovaně nízkou účastí v kole druhém. Problém je v tom, že v kole prvním ANO stejně vyhrálo pouze jednou. Rozdíl v úspěšnosti by tak nebyl žádný.

Zkrátka lidé volící do horní komory na základě kombinace výběru osobností a jejich stranického zázemí dávají opakovaně najevo, že pro ně v tomto mixu není ANO přitažlivé.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Související