Josef Mlejnek jr.: Modrá vlna i lidovce spláchla

13. říjen 2018

Senát po letošních volbách zmodrá. Ukazuje se, že ODS znovu nabírá kmenové příznivce, kteří chodí volit i v tak nepopulární „lize“, jakou je druhé kolo senátních voleb.

Ti, co kmenové voliče poztráceli, jako ČSSD, pak mohou jen registrovat pokračování pádu.

Tomáš Procházka: Vrchol voličské sezóny je tu aneb Ani Elvis by nestačil…

V pátek začalo druhé kolo senátních voleb. Snímek byl pořízen před volební místností v budově Obchodní akademie Vinohradská.

Během úterního předávání amerických hudebních cen American Music Awards zazněl nečekaný apel, neb hvězda večera Taylor Swift vyzvala své fanoušky, aby šli volit. Měla samozřejmě na mysli listopadové volby do Kongresu.

Voliče ANO finále senátních voleb evidentně nezajímalo. Možná je ovlivnily i dlouhodobě nepříznivé výroky předsedy hnutí Andreje Babiše o Senátu, ba jeho sen o zrušení druhé komory, prezentovaný v knize O čem sním, když náhodou spím.

Tak mu chtěli udělat radost a komoru zrušit vlastní absencí, jen to trochu zvrtali a hnutí ANO moc nepomohli.

Varovný je výsledek pro KDU-ČSL. Strana obhájila pouze dva senátory, oba ve svých tradičních baštách, ve Vsetíně a ve Zlíně. Křeslo v horní komoře nezískal ani stávající předseda Pavel Bělobrádek, ani ministr kultury v Sobotkově vládě Daniel Herman.

Dvě rozdílné planety

Pavel Bělobrádek zároveň oznámil, že na jarním sjezdu už nebude obhajovat post stranického předsedy, přičemž se tak rozhodl nezávisle na vlastním výsledku ve volebním obvodu Náchod.

Jan Klesla: Jak se stát senátorem? Zkuste prezidenta a Prahu

Marek Hilšer

Politický marketing se na Západě už desítky let považuje za slušné řemeslo a navíc samozřejmě velmi dobře placené.

Z KDU-ČSL tudíž vynikl pouze Jiří Čunek, jenž dokázal získat křeslo senátora již v prvním kole. Jeho akcie v rámci lidové strany tak prudce vzrostly.

Praha si v senátních volbách hrála svojí hru: reparát za neúspěch v prezidentských volbách. Všichni tři adepti opravnou zkoušku složili, Jiří Drahoš na výtečnou již v prvním kole, Pavel Fischer a Marek Hilšer na jedna mínus v kole druhém.

Zda se to ale nějak projeví v příštích prezidentských volbách, o tom lze nyní pouze spekulovat, ostatně, ty poslední výmluvně ukázaly, že Praha a zbytek republiky tvoří dosti rozdílné planety.

Josef Mlejnek jr.

Nízká volební účast každopádně opět potvrdila oprávněnost návrhů na zavedení nějaké formy jednokolového hlasování, konaného souběžně s volbami komunálními nebo krajskými. Vážnosti horní komory volební účast pod 20 procent rozhodně nesvědčí.

autor: Josef Mlejnek
Spustit audio

Související