Karel Hvížďala: Stáváme se standardní evropskou zemí

13. říjen 2018

Viděno pohledem ze zahraničí, po letošních komunálních a senátních volbách se stáváme standardní evropskou zemí.

Extrémistické strany KSČM a SPD se do Senátu vůbec nedostaly a naopak největší počet senátorů bude mít klub STAN a některý představitel této strany se stane druhým nejmocnějším mužem po prezidentovi. ANO bude mít sedm senátorů a naopak z 11 kandidátů ODS se dostalo do Senátu deset.

Josef Mlejnek jr.: Modrá vlna i lidovce spláchla

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Senát po letošních volbách zmodrá. Ukazuje se, že ODS znovu nabírá kmenové příznivce, kteří chodí volit i v tak nepopulární „lize“, jakou je druhé kolo senátních voleb.

Hlavní město díky sociálnímu složení obyvatelstva, jako ve většině jiných zemích, volí v komunálních volbách skoro vždy jinak a senátní volby zase ukazují, že i u nás funguje pravidlo brzd a rovnováh, které má zabránit autoritativní vládě jednoho hnutí či strany.

Senátoři totiž s výjimkou státního rozpočtu mají možnost vetovat každý zákon. V případě ústavních či volebních zákonů je navíc poslanci ve Sněmovně nemohou přehlasovat.

Demokratický systém a vládnutí

Podobně - budou-li neoficiální výsledky potvrzeny - bude mít malou šanci i přímá volba starostů, proti které je většina stran.

Oponenti poukazují hlavně na konflikty, které vyvolala přímá volba prezidenta či na to, co by se stalo, kdyby starosta byl z jiné strany než většina zastupitelstva. Kvůli tomu by se musely změnit pravomoci starosty i zastupitelstva atd.

Karel Hvížďala

Minimálně do příštích celostátních voleb si budou muset naši politici zvyknout na to, že demokratický systém byl vymyšlen a doposud funguje v Evropě tak, aby vládnutí ztížil, a ne usnadňoval.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.