Blanka Solařová-Calibaba: Kameny zmizelých

11. duben 2019

Každý rok se v České republice pokládají kameny zmizelých, takzvané Stolpersteine, a to před domy obětí holocaustu.

První kámen byl položen v Německu v roce 1995 a od roku 2008 se kameny instalují i v České republice.

Blanka Solařová-Calibaba: Cudné oblečení

Hidžáb

Když v roce 2018 přišel obchodní řetězec H&M na trh s kolekcí cudného oblečení, zajásaly muslimky, amishky, mormonky, ortodoxní židovky i další ženy, že si konečně nakoupí něco moderního v mainstreamovém obchodě.

Letos byl jeden ze šesti  položen v Brně, na ulici Hilleho jako vzpomínka na Kaťu Haftlovou, snoubenku mého otce, profesora Josefa Solaře, kterým bylo sedmnáct let, když je nacistický režim rozdělil a poslal do různých koncentráků. Kateřina Haftlová a celá její rodina se už nikdy nevrátili.

Akci Stolpersteine v České republice zaštiťuje Židovská obec, a v Brně letos Sokol a jihomoravská pobočka Paměť národa. Otázkou je, proč se této události neujme také Svaz protifašistických bojovníků, nyní Český svaz bojovníku za svobodu. Prý nemají peníze.

Pokládání kamenů je pietní, hezká akce, bez nějaké pompy a zbytečných tryzen. Je dobře, že se na nacistická zvěrstva nezapomíná, a příběhy lidí, kteří zmizeli v plynových komorách, znovu ožijí.

Vhodnější než strašit malé děti

Dřívější Československý svaz protifašistických bojovníků měl v dobách socialismu metody jiné, jako například vysílat pamětníky do základních škol a vyprávět šestiletým dětem o hromadných hrobech.

Blanka Solařová-Calibaba: Mnohoženství

Mnohoženství, polygamie

Podle islámu mohou mít muži až čtyři manželky. Proboha! Je to terno? Nebo prohra?

Jednou jsem se vrátila ze školy a hořce plakala, že přišel do třídy pán a ukazoval nám obrázky vychrtlých mrtvol. Můj tatínek mě chtěl uklidnit a s odstupem prohlásil, že on v lágru také byl, a že tam žádné mrtvoly neviděl, a naopak, že tam vařili lepší jídlo než doma maminka.

To, že si tam uhnal tuberkulózu plic, diskrétně zamlčel. Já jsem přestala plakat, ale když jsem se tento fakt snažila vysvětlit soudružce učitelce, zavolali si rodiče do školy.

Blanka Solařová

Proti Stolpersteine byly vzneseny v minulosti námitky, že případná kluzkost povrchu by mohla způsobit pád, nebo že chodci vlastně tak šlapou po jménech zmizelých a někdy majitelé domu prostě nechtějí toto memento před domem.

Já naopak považuji akci kamenů zmizelých za důstojnou a vhodnou připomínku, která je mnohem vhodnější než strašit malé děti.

autor: Blanka Solařová-Calibaba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.