Blanka Solařová-Calibaba: Mnohoženství

14. březen 2019

Podle islámu mohou mít muži až čtyři manželky. Proboha! Je to terno? Nebo prohra?

Muži z jiných kultur by si mohli myslet, že se snad jedná o nějaké orgie, ale naštěstí tomu tak není.

Blanka Solařová-Calibaba: Doučování v Dubaji

Učení (ilustrační foto)

Čtu si online inzeráty, protože mě zajímá, kolik si v Česku mohou učitelky přivydělat doučováním. Prý 300 korun za 2 hodiny. To je nějak málo. Také čtu, že průměrný plat učitelům stoupl na nějakých 30 000 korun.

Muslimové, pokud se rozhodnou mít více než jednu ženu, musí všechny drahé polovičky, čtvrtečky, osminky i šestnáctinky zajistit nejen finančně, ale také stejnou mírou pozornosti a morální podpory.

Kromě toho, takové vícemanželství vyžaduje hromadu papírování, souhlas současné manželky, náboženských rad a podobně.

Jak to ti muži zvládají? Samozřejmě základem je mít hromadu peněz, aby všechny Fatimy měly oddělené vilky a stejné Land Rovery. Také se mezi ně a jejich děti musí rozdělit spravedlivě čas.

Nelegální mnohoženství v Evropě

A jaké vztahy mezi sebou mají ty sesterské manželky? Náboženství zde hodně pomáhá tím, že udává pravidla a duchovní rady. Ale v podstatě mnohoženství nemůže rozvíjet nějaké hluboké emoce mezi mužem a více ženami. Lidově bych asi řekla, že sesterské ženy toho muže mají na děti a na peníze.

Blanka Solařová-Calibaba: Výchova dětí nejen v Čechách

Děti v Saúdské Arábii

Sice nejsem expert, ale mohu mluvit ze zkušenosti, kterou jsem načerpala během deseti let, kdy jsem žila a pracovala postupně v Saúdské Arábii, Bahrajnu a Spojených arabských emirátech.

Polygamie je hojnější spíše v bohatých arabských zemích jako Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a podobně. Zde kde vláda chce, aby jim přibylo obyvatelstvo. U Syřanů, Libanonců a dalších s prominutím chudších národností mnohoženství tak obvyklé není.

Moje muslimské kamarádky z ostatních arabských zemí jsou rozhodně proti mnohoženství a dokonce se vyjádřily, že kdyby jim manžel přivedl nějakou sestru, asi by mu daly holí přes záda.

Amal také řekla, že bohužel tohle právo se někteří muži snaží zneužívat. Třeba když muž není spokojen, že mu manželka porodila jen dcery, ale on chtěl syna. Jeden takový případ znám a je mi té ženy líto. Manžel tvrdí, že jestli nebude syn, bude jiná synaschopná manželka.

Blanka Solařová-Calibaba: Práva žen – ano, ne. Anebo jen trochu

Islám

V Česku, jak jsem si při mé nedávné návštěvě všimla, existuje silné sexistické hnutí za práva žen.

Mnohoženství všeobecně může fungovat například v době války, když je málo mužů, a ženy se o ten zbytek raději podělí, než by byly samy.

V Evropě si muži nespravedlivě zavedli nelegální mnohoženství v podobě milenek, kterým nedávají ani vily, ani Land Rovery. To by si Arabky líbit nenechaly.

Mnohopartnerství je prostě po všech stránkách náročná situace. Když si představím, že bych si domů přivedla nového manžela, můj současný Hovňous by měl určitě radost a hned by ho začal tahat na pivo a určitě by přibrali ještě partu dalších mužů a po mně by vyžadovali teplé večeře. Co si o mnohoženství myslíte vy?

Není nejlepší asi fakt mít kočku?

autor: Blanka Solařová-Calibaba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.