Blanka Solařová-Calibaba: Doučování v Dubaji

14. únor 2019

Čtu si online inzeráty, protože mě zajímá, kolik si v Česku mohou učitelky přivydělat doučováním. Prý 300 korun za 2 hodiny. To je nějak málo. Také čtu, že průměrný plat učitelům stoupl na nějakých 30 000 korun.

V Dubaji je všechno mnohonásobně dražší, ale odpovídají tomu i platy. A zrovna doučování je výnosný přivýdělek pro učitelky, které si za hodinu účtují od 200 dirhamů, což je 1200 korun. Pokud se ale dostanete k nějakému dobře postavenému Arabovi, zaplatí vám přímo pohádkově.

Blanka Solařová-Calibaba: Práva žen – ano, ne. Anebo jen trochu

Islám

V Česku, jak jsem si při mé nedávné návštěvě všimla, existuje silné sexistické hnutí za práva žen.

Moje kolegyně učitelky i já doučujeme rády a hojně. Tak zaprvé, máme pořád hlad a k doučování patří i zlatý tác s kávou, čajem a občerstvením. Arabové mají rádi služebnictvo všeho druhu a učitelka, která jim dochází do paláce, je vítaným rozptýlením. Znám rodiny, které mají různé učitelky do domu na různé předměty pro různé děti, takže se jim tam pozlacená brána nezavře.

Nedoučovatelný Rashid

V Abú Dhabí jsme s kamarádkami doučovaly velmi rády, kromě jednoho žáka, Rashida, kterému bylo teprve 6 let, ale rodiče si s ním nevěděli rady. Hodina doučování Rashida začala kávou a zákuskem a Rashidem zapasovaným pod stolem. První čtvrthodinu jsem strávila lákáním Rashida zpod stolu.

„Rashide, pojď se podívat na krásnou knížku.“ „Rashide, pojď, budeme hrát různé hry.“ Nic. Poté do místnosti vstoupil Rashidův starší bratr. Rashidovi vynadal, že zase neposlouchá Miss, a tajně si mě natočil na iPad, kde už měl velkou kolekci fotografií učitelek. Trochu pervert, ale nevadí. Dalších čtyřicet minut jsem se snažila Rashida učit pod stolem, ale buď si zacpával uši, anebo si přelezl pod gauč, kam jsem se já už nevešla.

Blanka Solařová-Calibaba: Výchova dětí nejen v Čechách

Děti v Saúdské Arábii

Sice nejsem expert, ale mohu mluvit ze zkušenosti, kterou jsem načerpala během deseti let, kdy jsem žila a pracovala postupně v Saúdské Arábii, Bahrajnu a Spojených arabských emirátech.

Takže jsem si dopila kávu, převzala peníze a odešla. Rashida žádná učitelka nevydržela doučovat dlouho. Přehazovaly jsme si ho se slovy: „Mám pro tebe super doučování, já už toho mám fakt moc…“ Z doslechu však vím, že Rashidovi je dnes už 8 a stále tráví hodiny pod stolem. Je prostě nedoučovatelný.

Doučování už od školky

Některé školy v Dubaji poskytují možnost doučování přímo ve škole, což je pro učitelky fajn, protože nemusí nikam jezdit. Záleží na škole, jestli vám dovolí doučovat žáka z vlastní třídy, nebo ne, a kolik vám strhne za použití školních prostor.

Doučování je ale v emirátech běžnou součástí vzdělávání a rodiče chtějí děti doučovat hned od mateřské školky. Hrůza. Nedávno jsem četla, že lékaři začínají předepisovat dětem, aby si alespoň hodinu denně hrály, protože tohle už je fakt moc.

Já si pamatuji, že mě na gymnáziu někdo taky doučoval, a to fyziku, abych nepropadla. Takže jsem nepropadla, ale dodnes nechápu gravitaci a svůj názor, že ji způsobuje magnet uvnitř země, od té doby raději moc nešířím.

autor: Blanka Solařová-Calibaba
Spustit audio