Blanka Solařová-Calibaba: Výchova dětí nejen v Čechách

6. prosinec 2018

Sice nejsem expert, ale mohu mluvit ze zkušenosti, kterou jsem načerpala během deseti let, kdy jsem žila a pracovala postupně v Saúdské Arábii, Bahrajnu a Spojených arabských emirátech.

V jednom profláklém vtipu se říká: „Tak co, Mohamede, co se Fatimě narodilo?“ „Holčička,“ odvětí Mohamed. A kamarád: „Jé, tak to sorry.“

Blanka Solařová-Calibaba: Záchody jako odraz společnosti

záchody - toalety

Do Česka jezdím každý rok několikrát a to hlavně do Brna, protože Brno je zlatá loď. Jenže kdo má za těmi děvčaty chodit, když Brno zapáchá jako pisoáry!

Pravdou je, že výchova arabských děti se znatelně odlišuje v závislosti na genderu. Holčičky jsou od malička vedeny k tomu, aby mluvily potichu, chodily pomalu, nehrály si s chlapečky a klopily oči.

Chlapečci si naopak mohou dělat, co chtějí, a není neobvyklé i pro ty malé pořádat nějakou narozeninovou párty do tří do rána.

Děvčata zahrnují do jejich repertoáru her halení se do šátku a buzeraci služky. Zajímavé je, že na rozdíl třeba od Kanady, děti ze zemí s rozvinutou demokracií mají těch práv až moc nezávisle na genderu.

Když se všichni školáci předhánějí

Tak například, hodí-li se vám v kanadském supermarketu děcko na zem v plně rozvinutém výbuchu vzteku, kanadské matka se mu bude snažit vysvětlit, že to se nedělá a proč se to nedělá a nabídne mu několik alternativních možností sebevyjádření. Dítě ji samozřejmě kousne do nohy a vítězně odejde z obchodu s novým iPadem.

Blanka Solařová-Calibaba: Práva žen – ano, ne. Anebo jen trochu

Islám

V Česku, jak jsem si při mé nedávné návštěvě všimla, existuje silné sexistické hnutí za práva žen.

Na středním východě jsou některé děti vychovávány doma tělesnými tresty a na veřejnosti pak stačí říct, že nepěkné chování je haram. Ne však všechny.

V Česku mne zaujalo ve výchově dětí zejména to, že matky stále nechávají děti konat potřebu na veřejnosti, například nad kanálem. To by se v Kanadě hned hlásilo sociálnímu oddělení jako chování povzbuzující pedofilii. V Arábii by na vás zase zatlačila mravnostní policie.

Jako učitelka arabské většiny mohu místopřísežně prohlásit, že arabské holčičky jsou nejposlušnější děti na světě a arabští chlapci jsou na Lexaurin. Kromě pár výjimek. Přesto ale se všichni školáci předhánějí, kdo bude nejoblíbenější u jejich Miss - jak se tu učitelkám říká. A když slyším, jak v Česku školáci odmlouvají a stěžují si na učitele, vstávají mi z toho chlupy na zádech.

Školy na středním východě jsou přesto plné paradoxů. Tak například na to, jak jsou konzervativní, neinvestují některé školy do internetových programů, které blokují nevhodné webstrany.

Před dvěma lety jsem učila šestiletého chlapečka Jihada, který sice číst a psát neuměl, zato ovládal schopnost si bleskurychle otevřít webstránku s katalogem Victoria's Secret.

autor: Blanka Solařová-Calibaba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.