Blanka Solařová-Calibaba: Záchody jako odraz společnosti

25. říjen 2018

Do Česka jezdím každý rok několikrát a to hlavně do Brna, protože Brno je zlatá loď. Jenže kdo má za těmi děvčaty chodit, když Brno zapáchá jako pisoáry!

To máme samé gender otázky, recyklace, umělá paliva, opravy silnic, ale ten smrad! Země ve stádiu pokročilé demokracie dbají na hygienu a chápou, že se tím zvyšuje životní úroveň obyvatel.

Blanka Solařová-Calibaba: Ať žije monarchie

Druhé kolo voleb do Senátu doprovázela minimální účast voličů.

Ve zprávách sleduji české volby do Senátu z Dubaje a potají vyvolávám ducha císaře Františka Josefa.

Ano, v Brně existuje v okolí centra osm veřejných záchodků. Jen ten na Joštové je otevřen non stop, zbytek má pracovní dobu v průměru od osmi do maximálně 10 večer a cena vstupenky na záchod se pohybuje od 6 do 10 korun, přičemž záchodky jsou v odporném stavu a já bych tam z hygienických důvodů nepustila ani moji angorskou kočku.

Můžeme se shodnout, že malé děti, staří lidé a bezdomovci tvoří nejčetnější sociologickou skupinu frekventantů toalet. Bohužel tato stejná skupina má nejméně peněz a bezdomovci navíc konají potřebu i mezi desátou večerní a sedmou hodinou ranní.

Lidé si stěžují, jak ti bezdomovci zapáchají, ale kdyby měli nějaké veřejné záchody zdarma, mohli by se třeba i utřít a umýt si ruce. Polévky jim dáváme, ale na to, co se s polévkou pak stane, hází bobek bílý tesák.

Voňavé, udržované a zadarmo

V nákupních střediscích by veřejné toalety také měly být zadarmo, ale v brněnské Vaňkovce si připravte šrajtofli. Co na to Evropská unie?

Blanka Solařová-Calibaba: Práva žen – ano, ne. Anebo jen trochu

Islám

V Česku, jak jsem si při mé nedávné návštěvě všimla, existuje silné sexistické hnutí za práva žen.

Veřejné záchody v Mnichově a třeba i v Paříži voní, jsou udržované a uklizené a hlavně jsou ZADARMO! Dokonce i fontánky s pitnou vodou.

Myslím si, že toto téma je tak ožehavé, že se někteří z vás budou snažit ho opsat do diplomové práce. Tak pozor na to! I tuto možnost mám ošetřenou.

A protože žiji v Dubaji, za tři týdny se vrátím do krásných bezpoplatných mramorových toalet s pozlacenými kohoutky, živými květinami ve váze a nějakou pěknou eau de toilette, kterou rozprašuje Filipínka v livreji, zatímco druhá čeká, než vykonáte potřebu, aby po vás mohla s úsměvem uklidit.

A tohle všechno probíhá za decentně tlumené klasické hudby v pozadí.

autor: Blanka Solařová-Calibaba
Spustit audio