Bidena brzy čeká první zkouška – k hranicím míří karavana migrantů z Hondurasu, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung

20. leden 2021

Jednou z prvních zkoušek pro amerického prezidenta Joea Bidena bude migrace, píše list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ze středoamerického Hondurasu se totiž po několika měsících vydala první karavana s migranty. Do pochodu za lepší budoucností ve Spojených státech se přidalo zhruba 8 tisíc lidí. Své domovy opustili kvůli kriminálním gangům, chudobě a taky dvěma hurikánům, které se jejich oblastí nedávno prohnaly.

Za vlády Donalda Trumpa dělaly Spojené státy všechno pro to, aby migranty zastavily ozbrojené složky Guatemaly nebo Mexika. V Guatemale proti davu i tentokrát nastoupili policisté s obušky a slzným plynem. Část z nich se musela vrátit domů.

Čtěte také

Někteří už se ale naopak dostali k hranicím Mexika. Zatím není jasné, jak se zachová jižní soused Spojených států a jaký postoj zaujme nový americký prezident. Výsledek bude rozhodující taky pro další tisíce obyvatel střední Ameriky, kteří odchod na sever za lepší budoucností zvažují, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Itálie a hlasování o důvěře

Italská vláda má za sebou dramatický večer v senátu. Kabinet Giuseppe Conteho tam včera jen těsně uspěl v hlasování o důvěře. 156 senátorů hlasovalo pro, 140 proti a 16 se zdrželo.

Jak připomíná rakouský Der Standard, krizi rozpoutala rivalita mezi premiérem Contem a bývalým předsedou vlády Matteem Renzim, který si založil vlastní hnutí Italia Viva. Premiér Conte nominovaný Hnutím pěti hvězd si po včerejšku zaslouží pověst bojovníka, se kterou přežil další z řady vládních krizí. 

Čtěte také

Deník Corriere della Sera popisuje napínavou atmosféru z hlasování. Vláda Hnutí pěti hvězd a Demokratické strany hledala podporu, kde se dalo. Do sálu se dostavilo i několik držitelů doživotního mandátu – třeba bývalý premiér Mario Monti nebo devadesátiletá Liliana Segreová, kterou věznili fašisté. Nakonec pomohli i dva přeběhlíci ze strany Forza Italia, které jejich hnutí okamžitě vyloučilo.

Senátoři Renziho hnutí Italia Viva se zdrželi a vládu tak nepřímo dál tolerují. Konflikt mezi Renzim a bývalými kolegy v Demokratické straně se ale prohloubil. Lídr Italia Viva tvrdí, že Conteho vláda se stará jen o zajišťování většiny a uniká ji zájem o budoucnost země.

Čím dál víc se tak staví do role hlavního soupeře pro boj s lídrem opozice Mattem Salvinim z krajně pravicové Ligy. Salvini včera v Senátu hřímal proti zákonodárcům, kteří se prospěchářsky starají jen o to, aby jejich mandát trval co nejdéle. Píše Deník Corriere della Sera.

Výročí arabského jara

Předměstím marocké Casablancy cloumá hněv. Deník Le Monde přináší velkou reportáž z tamní čtvrti Cuba, kde se toho za deset let od protestů arabského jara moc nezměnilo.

Čtěte také

Míra nezaměstnanosti mezi mladými atakuje 40 procent, do nelegálně postavených domů v zimě prší a rozmáhá se pocit naprostého opuštění ze strany vlády. Opravdovou hrozbou pro marocké politiky jsou přitom městská povstání.

Marocký režim ale především sází na svou na strategii udržet nespokojené občany v šedé zóně zanedbaných předměstí. Mnoho jich totiž pracuje nelegálně a stát je proto může za jakýkoliv přestupek připravit o bydlení nebo živobytí.

Obyvatelé čtvrti Cuba se ale dál dívají na luxusní mrakodrapy, které si staví nejbohatší vrstva Maročanů. Pokud by měli peníze oni, vydali by se na loďce za prací do Španělska, vyprávějí někteří z nich zpravodajovi listu Le Monde. 

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Ondřej Elbel, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související