Biden se s Putinem dobře zná, na summitu si mohou věci vyjasnit, očekává amerikanista Kozák

11. červen 2021

Americký prezident Joe Biden zahájil svou první cestu do Evropy od nástupu do úřadu. V příštích dnech se zúčastní summitu skupiny G7 a setkal se s britským premiérem Borisem Johnsonem. „Americko-britské vztahy zůstávají důležité. Je zajímavé, že přestože je Biden politicky jiného střihu než Johnson, který dobře spolupracoval s Donaldem Trumpem, tak zvláštní vazba zůstává. Ale Evropská unie je mnohem silnějším hráčem,“ podotýká amerikanista Kryštof Kozák.

Čtěte také

Zatímco populisté typu Donalda Trumpa do politiky vnesli dělení na přátele a nepřátele, Biden i Johnson podle politologa chápou, že je třeba se chovat státnicky a vytvářet mosty. „Byl jsem až překvapen, že z fotek to vypadá, že si sedli i osobnostně,“ hodnotí Kozák setkání Johnsona a Bidena.

Připomíná ale, že například obchodní dohoda mezi USA a Spojeným královstvím je stále velmi daleko.

Biden s Putinem se dobře znají

Biden se na svém evropském turné setká i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Již se nechal slyšet, že nechce konflikt, na škodlivé aktivity Ruska prý ale hodlá rázně reagovat. Naopak z ruské strany zaznívá, že setkání nepřinese nic převratného.

Čtěte také

„Velká část těchto prohlášení je určena pro domácí publikum. Biden potřebuje ukázat, že je vůči Rusku tvrdý a neústupný, zároveň má ochotu jednat. Velká část jeho poradců ho od schůzky s Putinem v této době zrazovala, protože Rusko dramatickým způsobem porušuje lidská práva a je podezření, že ruští hackeři stojí za nedávnými útoky na americkou infrastrukturu,“ upozorňuje Kozák.

„Je důležité, že se sejdou za zavřenými dveřmi. Biden s Putinem se osobně velmi dobře znají. Když odhlédneme od mediální šarády a výhružných pohledů do očí, tak myslím, že si mohou věci vyjasnit a může to přispět k uklidnění situace,“ míní politolog.

Putin prý vnímá, že Biden zrušil sankce proti plynovodu Nord Stream 2, a to i s ohledem na situaci v Německu. Naopak v reakci na kybernetické útoky mohou Spojené státy přikročit ke zmrazení účtů dalších ruských firem a oligarchů, což by bylo pro Putinovo okolí nepříjemné.

Evropa nechce obětovat obchody s Čínou

Spojené státy si podle Kozáka nemohou být jisté tím, že přimějí Evropu k tvrdšímu přístupu vůči Číně, ať už jde o lidská práva nebo vyšetřování začátků koronavirové pandemie.

Čtěte také

„Evropa nechce obětovat obchodní příležitosti jen proto, aby se nechala zatáhnout do zbytečně vyhroceného soupeření mezi USA a Čínou,“ poznamenává.

Postavení USA rovněž narušují jejich vnitřní problémy, ať už je to zhoršující se infrastruktura, rasové nepokoje nebo útok příznivců Donalda Trumpa na Kapitol po jeho volební porážce a vyhrocené kampani.

„Donald Trump výrazně poškodil obraz Spojených států ve světě u všech lidí, kteří měli stereotypní představy o arogantních, agresivních a nevzdělaných Američanech. Ale to se zase změní. Důležité bude i to, jak to bude vypadat uvnitř hluboce rozdělené americké společnosti,“ uzavírá Kozák.

Poslechněte si celé Interview Plus Jana Bumby.

Spustit audio

Související