Kyjev se domnívá, že tématem summitu Biden-Putin bude i Ukrajina, všímá si Rzeczpospolita

11. červen 2021

Už ve středu se poprvé setkají prezidenti Ruska a Spojených států. Jedním z témat schůzky Joe Biden-Vladimir Putin bude zřejmě ukrajinský konflikt. Vláda v Kyjevě se tak snaží „rozhýbat“ své evropské spojence, všímá si polský deník Rzeczpospolita.

Podle deníku je cílem diplomatické kampaně ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského momentálně Německo. Do Berlína se tento týden vypravil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Nezdráhal se přitom kritizovat německou diplomacii za podíl na stavbě plynovodu Nord Stream 2.

Čtěte také

Přisadil si také prezident Zelenskyj, když v textu pro list Frankfurter Allgemeine Zeitung napsal, že Rusko spustilo válku na Donbasu jen proto, aby Západ zapomněl na anexi Krymu. Kyjev se proto podle německých novin snaží udělat maximum pro rozhýbání spojenců, aby na začínajícím summitu G7 jasně podpořili Kyjev. Aktivitou totiž hýří i Vladimir Putin. Ruský prezident tento týden dění na Ukrajině přirovnal k nacistickému Německu a prohlásil, že Ukrajinu vytvořili až bolševici.

Podobné výroky ruského prezidenta zapadají do kontextu jiných událostí v Moskvě. Ruští poslanci totiž ve středu schválili zákon, který zakáže srovnávání Sovětského svazu s nacistickým Německem. Jak vypočítává francouzský deník Le Monde, Putinovi spojenci prosadili už nejméně sedm zákonů, které povolují pouze určité verze vykládání historie.

Rusko třeba už zas popírá podíl Sovětského svazu na masakru polských důstojníků v Katyni. Prominentní roli mají naopak veteráni 2. světové války, dodává Le Monde.

Slováci by rádi český zákon o rodičovské

Český systém rodičovských příspěvků by mohl být vzorem pro Slovensko. Tvrdí to analytický článek slovenského internetovém deníku Postoj. Autorka vyzdvihuje, že si čeští otcové a matky můžou flexibilně zvolit délku rodičovské dovolené, od které se odvíjí měsíční výše finanční podpory státu.

Čtěte také

Naopak na Slovensku rodičovská trvá tři roky a měsíční příspěvky jsou fixní. Možná i díky pružnějšímu systému má Česko vyšší přírůstek dětí než Slovensko, domnívá se autorka.

Podle ukazatelů úhrnné plodnosti je Česko dokonce na třetím místě celé Evropské unie. Víc dětí mají pouze ženy ve Francii a Rumunsku. V Česku čísla ve statistice rostou už devátý rok v řadě. Aktuálně na jednu ženu připadá 1,7 dítěte.

Žádný stát v Evropské unii ale nemá úhrnnou plodnost přesahující dvě děti na jednu ženu, takže Evropa stále „stárne“. Slovenský Postoj pak nezapomíná dodat, že i na českém systému je stále co vylepšovat.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu. 

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.