Adam Černý: Biden Rusku nabízí summit i sankce

18. duben 2021

První dojem by mohl být matoucí. Jak si dát dohromady, že americký prezident Joe Biden dva dny potom, co při telefonickém rozhovoru nabídl svému ruskému protějšku, aby se osobně sešli v některé evropské metropoli, vyhlásí novou sadu sankcí?

Protože někdejší viceprezident Baracka Obamy už s Vladimirem Putinem v minulosti měl leccos co do činění, jeho nejnovější kroky nebudou náhodné, ale naopak vědomě provázané.

Čtěte také

Obě gesta se skládají v jeden vzkaz, který by se dal shrnout asi následovně: Ve Washingtonu si uvědomují, že mají s Moskvou o čem mluvit, jsou tu třeba podobné zájmy na potírání mezinárodního terorismu, ale jsou odhodláni důrazně se stavět proti prokazatelně rozsáhlým, opakovaným a dlouhodobým pokusům ruských tajných služeb ovlivňovat vnitřní americkou politiku, zvláště kampaně před prezidentskými volbami, a proti kybernetickým útokům na americké státní i soukromé instituce.

Tomuto výkladu odpovídá i skladba vyhlášených sankcí, které zahrnují vyhoštění desítky diplomatů podezřelých z podílu na zpravodajských operacích a rozšíření zákazu obchodování s ruskými dluhopisy – to vzhledem k váze amerického finančního trhu může ruským firmám ztížit možnosti, jak získávat peníze na mezinárodních trzích.

Pozvánka k setkání

Čtěte také

Reakce Moskvy byla pochopitelně rázně odmítavá, mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová zněla až kategoricky, když mluvila o pokusu zničit vzájemné vztahy. Prezident Biden v rozhovoru s Vladimirem Putinem naopak tvrdil, že by sice mohl zajít mnohem dále, ale že se rozhodl pro odstupňovaný přístup.

Z působivě dlouhého seznamu sankcí můžeme vyčíst, že nezahrnuje některé pozoruhodné položky, například výslovně neuvádí ani nijak nerozšiřuje americké sankce namířené proti dostavbě plynovodu Nord Stream 2, která se dotýká zájmů nejen Ruska, ale i Německa, a nezmiňuje ani už nějaký čas probírané závažné podezření, že agenti ruské vojenské rozvědky SVR, které jsou přičítány mnohé z akcí, na něž Spojené státy nyní reagují, měli finančně povzbuzovat atentátníky z afghánského Tálibánu k útokům na americké důstojníky.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Pokud chtěl Kreml vyzkoušet, jestli je v novém americkém prezidentovi kus viceprezidenta z doby, kdy se Barack Obama marně pokoušel o restart vzájemných vztahů, dostal první konkrétní odpověď, obsahující najednou nabídku i otázku.

Bidenovo nejnovější gesto by se totiž ze všeho nejvíce dalo vykreslit jako pozvánka k setkání doprovozená vědomě pevným stiskem ruky.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio