Biden je sice přesvědčený euroatlantista, ale největší práci musí odvést Evropa sama, glosuje analytik Boháček

11. červen 2021

Prezident USA Joe Biden dorazil do Evropy. Setkal se s britským premiérem Borisem Johnsonem, zúčastní se summitu G7, NATO a sejde se také s představiteli Evropské unie nebo ruským prezidentem. „To, co může Biden udělat pro posílení transatlantických vztahů, má jednu vadu – to, že největší práci musí odvést Evropa sama,“ glosuje analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky se zaměřením na transatlantické vztahy a politiku Spojených států Petr Boháček.

„Tolik nakloněného prezidenta už možná Spojené státy v budoucnu mít nebudou,“ varuje. Je totiž třeba mít na paměti, že centrum světové ekonomiky a geopolitiky se pravděpodobně přesune do oblasti Asie.

Čtěte také

„Takto přesvědčený euroatlantista už v Bílém domě nemusí být. Všechno bude vnímáno daleko pragmatičtěji a pokud Evropa nebude schopná prokázat pragmatický přínos pro USA, tak bude vazba oslabovat,“ myslí si analytik.

V Ženevě má proběhnout setkání s Bidenovým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Od podepisování smlouvy START mezi tehdejšími prezidenty Barackem Obamou a Dmitrijem Medvědevem před deseti lety v Praze ale došlo k různým zlomům, upozorňuje bezpečnostní analytik a bývalý státní tajemník pro Evropskou unii Jiří Schneider.

Český vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) jako místo setkání americké hlavy státu s tou ruskou navrhl znovu Prahu, ta už ale není zajímavým místem pro jednání, tvrdí Schneider.

Mezinárodní postavení České republiky odpovídá naší velikosti a z hlediska světového i malosti našich státníků.
Jiří Schneider

„Tehdy jsme se snažili být aspoň něčím zajímaví… Teď ale mezinárodní postavení České republiky odpovídá naší velikosti a z hlediska světového i malosti našich státníků.“

Třicet let po skončení studené války je podle bezpečnostního analytika zahraniční politika daleko méně přehledná. Svět už se totiž nedělí na dva bloky – na ty dobré a špatné. „I s Ruskem probíhá ekonomická výměna. Z hlediska jednání o klimatické změně je to velmi důležitý partner podobně jako Čína.“

Hosty byli:
Jakub Lucký, redaktor, Český rozhlas
Petr Boháček, analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky se zaměřením na transatlantické vztahy a politiku Spojených států
Jiří Schneider, bezpečnostní analytik, bývalý velvyslanec v Izraeli, bývalý státní tajemník pro Evropskou unii
Petr Zahradník, ekonom České spořitelny

Svět je ekonomicky provázaný a i země, které jsou si v některých ohledech konkurenty a protivníky, mohou být v jiných oblastech partnery, vysvětluje a dodává: „Je potřeba mít vymezené hranice toho, co je a není přijatelné. Na druhé straně ale musíme být připraveni jednat o společném zájmu.“

Poslechněte si audiozáznam celého Speciálu Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , marz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.