Bělorusko podle litevské vlády našlo novou zbraň. Na území svých sousedů posílá nelegální migraci

19. červen 2021

Bělorusko se pokouší zneužít nelegální migraci jako „zbraň“ proti svým sousedům. V rozhovoru pro deník Financial Times to prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis. Podle něj režim autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka posílá přes hranice do Litvy migranty z Iráku a Sýrie a provádí tak „hybridní útoky na Evropu“.

Jak má taková praxe vypadat? Podle šéfa litevské diplomacie Bělorusko láká Syřany a Iráčany na turistické nabídky své státní cestovní agentury, které v sobě zahrnují let z Bagdádu či Istanbulu a následně i dopravu na litevské hranice.

Čtěte také

I proto už prý Litva letos zadržela dvakrát víc nelegálních migrantů, kteří do země vstoupili z Běloruska, než v předchozích třech letech dohromady.

Podle ministra Landsbergise jde o novou běloruskou zbraň namířenou výhradně proti Litvě. Za důvod označuje fakt, že se litevská vláda netají svými názory na Lukašenkův režim a poskytuje azyl hlavním běloruským opozičním politikům.

Chytejte si je sami, vzkázal Lukašenko

Deník Financial Times připomíná, že Litva je ve stavu pohotovosti už od května. Tehdy Bělorusko odklonilo let společnost Ryanair z trasy do Vilniusu, přinutilo jej přistát v Minsku a zatklo předního běloruského disidenta Ramana Prataseviče, který byl na palubě. I on žil až do té doby v litevském exilu.

Čtěte také

Když se kvůli únosu letadla zvýšilo napětí se Západem, Lukašenko pohrozil, že jeho země možná uvolní kontroly na svých hranicích. „Bránili jsme pašování drog a migrantů, ale teď si je užívejte a chytejte sami,“ varoval tehdy sousední státy v projevu v běloruském parlamentu.

Gabrielius Landsbergis teď tvrdí, že běloruská státní cestovní agentura Tsentrkurort vozí migranty do země na palubách letounů Boeing 777. Podle ministra se v současné době v Minsku dohromady nachází asi tisícovka Iráčanů a Syřanů.

Litva už letos na svých hranicích s Běloruskem do 14. června zadržela 387 běženců, což je o 74 více než loni. Lansbergis má za to, že Lukašenko tímto způsobem testuje Litvu a s ní i celou Evropu.

Litva bude potřebovat pomoc

Financial Times se s dotazy obrátily na běloruské úřady i cestovní agenturu Tsentrkurort, žádná odpověď ale nepřišla. Franak Viačorka, poradce vůdkyně běloruské opozice Svjatlany Cichanouské, která rovněž žije v litevském exilu, nicméně britskému listu řekl, že ho popsaná běloruská praxe nepřekvapuje.

Čtěte také

„Lukašenko se chce hlavně pomstít, má ale jen omezené možnosti,“ myslí si Viačorka a dodává: Úsilí vyvolat problémy na hranicích je asi tak jediná páka, kterou disponuje.

Ministr zahraničí Landsbergis v rozhovoru také mluví o Litvě jako o „zemi bojovníků za svobodu“ a zdůraznil, že Litva bude brzy potřebovat pomoc Evropy, aby se s přílivem migrantů vypořádala. Vilnius už teď jedná s dalším členem NATO Tureckem o zpřísnění kontrol na jeho hranicích.

„Musíme zvažovat všechno“

Litva už po vynuceném přistání letounu společnosti Ryanair usoudila, že se Bělorusko nezastaví před ničím, dokonce ani před útoky na běloruské disidenty v Litvě.

„Jsme teď v situaci, kdy musíme zvažovat všechno. Lukašenko už dávno překročil rudou čáru, a proto musíme být nesmírně bdělí,“ popisuje přístup Vilniusu ministr Landsbergis. Zároveň ale zdůrazňuje, že Litva nezmění svou politiku hlasitého odsuzování běloruského režimu.

Čtěte také

Obvinění z toho, že nějaký stát proměňuje migraci ve „zbraň“, se objevila už dříve. V letech 2015 až 2016 překročily arktické hranice Ruska tisíce běženců většinou ze Sýrie, kteří pak dojeli na kolech nebo ve zchátralých autech do Norska či Finska.

„Byla to zkouška prostředků a metod. A teď se z nich stávají zbraně,“ cituje deník Financial Times šéfa litevské diplomacie Gabrieliuse Landsbergise.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, témata vybírala Gita Zbavitelová.

Uslyšíte hodnocení summitu Biden-Putin a nerozhodnosti Evropy na Balkáně. Jaký je příběh otravy ruského spisovatele Bykova a vlády íránského prezidenta Hasana Rúhání ho? A dozvíte se, že vývoj pilulky na posílení protilátek proti covidu-19 míří do finále.

Spustit audio

Související