Barma o AIDS mlčela, teď nemá léky pro statisíce nakažených

14. leden 2014

Svět si tento týden připomíná Světový den AIDS. Tato zákeřná choroba si odhadem vyžádala od 25 milionů lidských životů a virem HIV bylo infikováno dalších 40 milionů. Hrozba nakažení a zákeřnost choroby způsobila, že se o ní mluví a lidé většinou o tomto riziku vědí. Ne ale všude.

V zemích třetího světa je situace hrozivá a lidí často nemají o nemoci povědomí. Příkladem je jihoasijská Barma, kde žije 600.000 HIV pozitivních a jen zlomek z nich dostane léčbu. „AIDS je ostudnou nemocí pro lidi a bývalé vedení se stydělo dělat jakoukoliv osvětu. Souvisí to také s kulturními základy, které považují za neslušnou ventilaci osobních problémů,“ vysvětluje katastrofální neinformovanost Sabe Soe z Barmského centra Praha.


Léčba pro jedno procento

Několik domků s pozemkem na předměstí Rangúnu, kde pacienti čekají, než je přijmou v nemocnici. Nebo tady žijí, než dokončí léčbu. Na dlouhých nízkých pryčnách leží jeden muž vedle druhého. Mezi nimi hromádky oblečení, koše s jídlem a nádobí. Od nízkého stropu visí plastové hadičky infuzí vedoucí do jejich paží. Leží mlčky a oči mají upřené kamsi od dálky.

V místnosti pod nimi je o poznání více živo. Tam jsou ubytovány rodiny včetně mnoha malých dětí. Všichni mají jedno společné: jsou HIV pozitivní. „V tuto chvíli je u nás ubytováno 136 dospělých a 7 dětí. Když přijde pacient, zaregistrujeme jej, lékař jej prohlédne, jestli nemá ještě jinou nemoc. Na základě doporučení jej pak posíláme na kliniky, kde se léčí s virem HIV,“ říká Mya mladá žena, která toto komunitní středisko už roky vede.

Užívání léků (ilustrační foto)

Podobné zařízení je v celé Barmě jen jedno jediné. Od roku 2004 jím prošlo už nejméně 10.000 potřebných. „Jsou tady lidé z celé Barmy. Většinou jsou tak chudí, že by si tady v Rangúnu nezaplatili ani jídlo, natož ubytování. V nemocnici dostanou léky, ale zůstat tam nemohou a domů to mají daleko. Často jim musíme přispět i na cestu zpátky domů. Jsou tady často celé rodiny, včetně dětí. Vaříme společně jídlo pro všechny. Zpravidla tady lidé zůstávají asi 3 měsíce,“ popisuje Mya chod zařízení.

Všichni, co jsou tady, mají vlastně při vší smůle ohromné štěstí. Přístup Barmánců k léčbě HIV je totiž více než žalostný. „AIDS je jeden z největších problémů. V zemi je 600.000 nemocných. Většina ale nedostává žádné léky, nemají žádnou naději. Vláda má léky pro čtyři tisíce pacientů, další 4000 obstarají neziskovky, ale zbytek lidí je bez jakékoliv lékařské pomoci, to je strašná situace,“ popisuje katastrofální nedostatek doktor Tint Soe, lékař, který se problematikou HIV zabývá dlouhé roky.

autor: mac
Spustit audio