Babyboxy dávají novorozencům naději na lepší život, říká Ludvík Hess

1. duben 2019

Ludvík Hess je nejen spisovatel a publicista, jehož časopis Divoké víno vychází už 55 let, ale také zakladatel českých babyboxů, azylových domů a muž, který odchoval 160 koní. „Koně jsou svobodná zvířata, nepotřebují, aby na nich někdo jezdil,“ říká Ludvík Hess.

U koní jsem celý život dřel manuálně, nemyslím, že bych se od nich něco naučil. Koně jsou prostá zvířata, nemají velkou inteligenci, mají ale poměrně slušnou učenlivost. Jsou ochotna šikovnému člověku slušně vyhovět a nechají ho na sobě jezdit. Nechápu, proč to dělají, protože by člověka koně mohli místo toho zcela rozdupat, uvádí.

Novinář, spisovatel a chovatel koní Ludvík Hess během studia založil se spolužákem Emilem Machálkem v roce 1964 literární časopis Divoké víno. V tištěné podobě vycházel do roku 1972, nyní vychází na internetu. Než bylo vydávání časopisu zakázáno cenzurou, vyšlo celkem 58 tištěných čísel. Je autorem knížek Satyr a nymfičky, Co jste se v novinách nedočetli o babyboxech, Balady o koních a romance o holkách, Čtyřúhelník, Romance o klisničkách a balady o ženách, Stařec a kuře a Antologie Divoké víno 2007 – 2017 čili Pegas? Kentaur? Satyr...? Od roku 2005 zakládá v České republice babyboxy a pečuje o jejich modernizaci.

Babyboxy nové generace

Více než medaile Za zásluhy prezidenta Zemana, pro níž poslal místo sebe v roce 2015 vnučku, si váží vzniku nových babyboxů, jejichž je v Česku duchovním otcem.

Mecenášů je mnoho. Nejvíce si vážím v Praze Nadace Komerční banky, která podpořila finančně 20 původních babyboxů, nyní je s jejím přispěním vyměňujeme a přetváříme na babyboxy nové generace. Mám v plánu teď vyměnit i zbylých 23 babyboxů za nové,“ vysvětluje.

Dnes už odchované plnokrevníky neprodávám. Rozdávám je. Kdyby někdo z laskavých posluchačů nejen chtěl odložit děťátko do babyboxu, ale kdyby chtěl koně, ať se mně ozve.
Ludvík Hess

Prostředek k lepšímu životu

Proti babyboxům měl výtky původně nejen Výbor pro práva dítěte při OSN, ale i řada odborníků, především neonatologové. „Z námitek, které mně lékaři dali, čerpám. V mnohém mě to poučilo, něco jsem vylepšil. Myslím, že ale lékařů s protinázorem není mnoho,“ říká a dodává:

„Babyboxy jsou zařízení, která převádějí děťátka od nešťastných maminek, jež se o ně nedokáží postarat, do lepšího života, alespoň pokud se týká sociální oblasti,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pondělním hostem. Ludvík Hess bude ještě vzpomínat na začátky časopisu Divoké víno a na svou první poezii.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související