Nenajdete v Česku pediatra, který by byl výrazně proti babyboxům, tvrdí Ludvík Hess

15. prosinec 2015

Mikulášskou nadílkou v babyboxu v Ústí nad Labem byla novorozená holčička Andělka, celkově 129. dítě odložené do schránky. Je systém těchto bedýnek pro nechtěné děti správný? Zaslouží si jejich zřizovatel státní vyznamenání od prezidenta republiky?

„Babybox je nesmírně sporná věc,“ uvedl v pořadu Pro a proti místopředseda České pediatrické společnosti Jiří Biolek.

Schránky se sice pod hlavičkou záchrany životů staly velmi populární pro veřejnost, ale pro odbornou veřejnost populární určitě nejsou. „Stanoviska jsou negativní,“ dodal lékař.

„Za jeden z nejzásadnějších argumentů proti babyboxu je stanovisko komise výboru OSN pro práva dětí, která v roce 2011 zjistila , jak se u nás projekt rozvíjí, a chtěla tomuto nežádoucímu vývoji učinit přítrž, aby se našly jiné alternativní a humánnější cesty, než jsou babyboxy.“

Všechna taková zařízení musejí podléhat přísným směrnicím a každých půl roku se musí dělat u nich pravidelné kontroly, připomněl pediatr.


Biolek: „Přímo jsme dostali zprávu o tom, že na podchlazení zemřelo v babyboxu dítě, protože přístroj selhal. Tuto informaci máme přímo od německé pediatrické společnosti, odhaduji že to bylo kolem roku 2012.“

Zakladatel českých babyboxů a předseda spolku Babybox pro odložené děti Statim Ludvík Hess je seznámen s tím, že někteří neonatologové mají proti schránkám námitky.


Hess: „Je to certifikovaný zdravotnický prostředek, je absolutně dokonalý, prozkoušený a certifikovaný všemi laboratořemi. Nevím, proč pan doktor vytahuje technické záležitosti, když ty jsou zcela dokonalé.“

„Dnes už nenajdete v české zemi pediatra, nebo já o něm nevím, a že jich znám hodně, který by byl výrazně na jiné straně než já,“ tvrdí duchovní otec projektu.

Podle něj o technické stránce babyboxu nemůže Jiří Biolek nic vědět.

Hess pediatrovy názory na nevyhovující technické parametry schránek opakovaně označil za lži a výmysly.

„Já protestuji, a končím s tímto rozhovorem, protože žádné dítě v babyboxu neumřelo a neumrzlo. To nebudu poslouchat,“ rozloučil se debatujícími předčasně Ludvík Hess.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio