Babiš mi strašně vadí a nikdy bych ho nevolil. Můžu nadávat u piva, nebo s tím něco dělat, tvrdí Strejček z hnutí Trikolóra

15. duben 2020

REPRÍZA | Ekonom Ivo Strejček, dlouhodobý člen správní rady Institutu Václava Klause, byl do roku 2014 také europoslancem. Po letech se rozhodl opustit řady ODS a zapojit se do hnutí Trikolóra Václava Klause ml. „ODS se pootočila směrem, který není můj,“ vysvětluje.

Na svého náhle zesnulého bývalého spolustraníka Jaroslava Kuberu (ODS) vzpomíná jako na výjimečného konzervativce v ODS, jasného a vtipného člověka. „V politice jsme se potkávali a měli jsme mnoho společných témat.“

Čtěte také

Občanskou demokratickou stranu Ivo Strejček už dlouho nepovažuje za konzervativní. Na rozdíl od Kubery se ale s politickým uskupením rozešel a vstoupil do hnutí Trikolóra, kam následoval jeho zakladatele Václava Klause ml.

S Babišem mám problém, ale…

Prý není pravda, že by Trikolóra neměla problém s kauzami Andreje Babiše (ANO) a jeho stylem vládnutí. Přesto připouští, že by do koalice s ANO zřejmě Trikolóra šla.

„Jestli bude Trikolóra natolik úspěšná, že se dostane do sněmovny, tak pak je to o vyjednávání. A jestliže získáte s politickým subjektem nějaký významnější podíl, aby bylo možné formulovat a prosazovat zásadní podmínky, tak lze o lecčems uvažovat.“

Andrej Babiš mi strašně vadí, v životě bych ho nevolil. Můžu ale nadávat u piva, anebo se pokusit s tím něco udělat.
Ivo Strejček

Strejček dodává, že by nechtěl vstoupit do politického uskupení jako nějaký vazal.

„Kdyby byla některá z jiných politických stran před pár lety vůči Babišovi tvrdší a uměla si vyjednat povolební podmínky, tak by tam (ve vládě) možná nebyla ani Jana Maláčová (ČSSD) a mohl tam být někdo racionálnější,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Ivem Strejčkem. Mluvili spolu třeba také o jakémsi zestátnění veřejnoprávních médií nebo nebezpečných tendencích ve světě.

Související