Byl to slušný, poctivý politik, který nám bude chybět, říká o Kuberovi předseda ODS Fiala. Zprávě o smrti nechtěl uvěřit ani premiér Babiš

20. leden 2020

Náhlá smrt předsedy Senátu, dlouholetého politika ODS a primátora Teplic Jaroslava Kubery překvapila úplně všechny.

Předseda ODS řekl, že „to byla osobnost nenahraditelná. Byl to slušný, poctivý politik, který nám bude velice chybět.“

Čtěte také

Pro předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) to bylo dokonce šokující. „Nechtěl jsem tomu věřit, když jsem se to neoficiálně dozvěděl. Člověk, kterého jsem měl rád. Byl to dobrý člověk, taky byl neskutečně vtipný,“ vzpomíná Babiš.  

Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že se mu na chvíli svět zastavil. „Kubera byl autentický politik, který si nenechal své specifické názory opravdu nikdy a nikým vzít.“

V Teplicích ho zná každý školák

Podle teplického zastupitele Jakuba Mráčka (KDU-ČSL) „jméno Jaroslava Kubery tady zná každý školák. Výrazná postava, která tady dlouhá léta neměla žádnou konkurenci,“ říká ve Speciálu Plusu.

„Byl to taky hodně tvrdý vyjednavač – zásadový, neústupný… Pozitivní část této jeho neústupnosti ale byla v předvídatelnosti. Dalo se tušit, co se mu nebude líbit. Taky asi ta jeho čitelnost, to bylo to, proč mu lidé tak rozuměli,“ dodává.   

Kde je tajemství Kuberovy tak dlouhé politické kariéry, tajemství úspěchu u voličů, nebo proč si nikdy nenechal své názory nikým vzít? Odpovědi si poslechněte v audiozáznamu speciálního vysílání Plusu. Ptal se Martin Matějka. 

Hosté speciálu: 
souhrn reakcí připravila redaktorka Eva Šelepová
Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu
Kamil Švec, analytik
Jakub Mráček, teplický komunální politik za KDU-ČSL, lídr hnutí Volba pro! Teplice

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.