Až roušky a respirátory dorazí, měly by být pro lidi zdarma. Chování některých překupníků je neakceptovatelné, myslí si šéf odborů Středula

16. březen 2020

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v Interview Plus komentoval opatření vlády k zamezení šíření nového koronaviru a onemocnění COVID-19. Lidi uprý klidní jen dvě věci – roušky (+ respirátory) a podpora české ekonomiky.  

„Co v tuto chvíli uklidní, je distribuce primárních ochranných prostředků pro občany České republiky. V prvním sledu zdravotníkům, lidem, kteří jsou součástí integrovaného záchranného systému, ale i prodavačům a prodavačkám, řidičům autobusů, MHD nebo kamionů apod.,“ vypočítává.

Čtěte také

Druhý moment, který by měl lidi uklidnit, je zpráva vlády, podle které je připravena podpořit ekonomiku. „Protože lidi si dovedou velmi dobře spočítat, kolik bude stát uzavření jejich firem, potažmo příjmů.“ Jak moc je Středula kritický k tomu, že roušky a respirátory v tuto chvíli nemají ani lidi v první linii?

„Čas na to hodnotit, co všechno se odehrálo, respektive neodehrálo, přijde až po odeznění viru a je jasné, že bude dál Českem postupovat… Případ z časného rána na Uničovsku a Litovelsku (uzavření 21 obcí) ukazuje na to, jak bychom měli být pozorní a přijatá opatření brát velmi vážně… O to víc to znamená pro ty, co jsou v první linii…, ale v tomto vláda neučinila dobrou práci, nepodařilo se jí pro ně sehnat ochranné pomůcky.“    

Sklady měly být plné

Podle Středuly jsme měli mít sklady plné a být předzásobeni ochrannými prostředky zejména pro záchranné složky. „Bohužel k tomu ale nedošlo… Považuji za zcela neakceptovatelné chování některých výrobců nebo distributorů, kteří začali spekulovat o jejich ceně… K podobné situaci zřejmě došlo i v oblasti dezinfekčních prostředků. Takže jsme přivítali rozhodnutí ministerstva financí o omezení prodeje, možná, že mohlo být ještě širší.“  

Čtěte také

Podle toho, co víme, tak při řešení virové nákazy v Asii (na Tchaj-wanu) si mohl každý obyvatel koupit tři roušky za pár korun.

„Já bych přímo tuto zkušenost použil, aby to jako jednoznačné opatření ze strany Ústředního krizového štábu, potažmo vlády, řešili stejně. Přece není možné těžit z neštěstí druhých. To je za hranou lidského přístupu. Volný trh ukazuje, že někteří jsou dnes schopni zneužít situaci ve svůj krutý prospěch. Kdyby takové rozhodnutí padlo, bude mít naši plnou důvěru.“

Pokud tedy dorazí všechny slíbené roušky a respirátory, o kterých se mluví, „a které jsou už doufám na cestě směrem do Česka, nebo aspoň připraveny k distribuci, tak by měly být zdarma distribuovány obyvatelstvu. Protože jde o primární ochranu,“ říká odborový šéf Středula v Interview Plus.  

Ztrácí vláda důvěru?

Co pak říká na otázku, jestli lidé v první linii, a to od lékárníků po zdravotníky apod., ztrácejí důvěru v kompetenci této vlády?

„Myslím, že už nemusíme hovořit o čase budoucím, ale lidé si to vzali v čase přítomném, dokonce i minulém. Rozhodnutí vlády jsou v mnoha krocích správná, bohužel se ale ve velké míře projevuje spíš mikromanagement než management strategický. Liknavost ve vyhlášení stavu nouze nebo ustanovení Ústředního krizového štábu podle zákona,… to se mohlo odehrát už dávno… Teď si spíš jen můžeme dělat poznámky, a pak to zhodnotíme.“

Čtěte také

Je toho totiž prý mnohem víc, co by se mohlo a mělo změnit, a to od připravenosti po výuku řešení krizových situací. Co by ale podle Středuly mělo následovat, je deklarace kabinetu o přípravě na sanaci české ekonomiky.

„Třeba Dánsko už svým zaměstnancům nahrazuje 100 % mzdy. Proto, aby probíhaly běžné platby tak, jak mají, aby se sanovala ekonomika… My jsme už vyzvali Evropskou komisi, aby jasně dala najevo, že nejen zmírní, ale i na definovanou dobu zastaví některá pravidla, která by jinak mohla způsobit problémy členským státům.“

Dá se už teď odhadnout, kolik pracovních míst české ekonomiky je ohroženo? „Když budu idealistický, tak ani jedno. Protože vláda dá jasně najevo, že je připravena všem pomoci. Od podnikatelů, službám, OSVČ a všem dalším. Tam směřujeme i s našimi sociálně hospodářskými partnery. Vláda si na to ale bude muset půjčit nemalé částky, ale je to v zájmu ČR. A věřím, že to nikdo nezneužije pro nějaký politický cíl, ale že budeme řešit funkčnost ekonomiky,“ dodává Josef Středula.

V audiozáznamu si poslechněte i vyjádření velkého poděkování všem, kteří teď stojí v první linii, a to včetně médií. Ptal se Jan Bumba.        

Spustit audio

Související