Cílem vládních opatření je minimalizovat riziko přenosu. Procházku v přírodě vřele doporučuji, nabádá epidemiolog Prymula

14. březen 2020

Hostem speciálního sobotního vysílání Českého rozhlasu byl i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Kdo má volat lékaře, jaké jsou příznaky koronaviru COVID-19 a kdo by raději měl jít na procházku do přírody?

Čtěte také

Jsou už rýma a škrábání v krku příznakem virového onemocnění, nebo ne?

„Nastupující proces může zahrnovat i tyto příznaky, rozhodně není ale třeba urgentně kontaktovat celý systém (hygienika nebo praktického lékaře),“ uklidňuje ve vysílání Českého rozhlasu epidemiolog a náměstek ministra Prymula.

„Když (koronavirus) srovnáme s chřipkou, tak tady dominuje suchý, dráždivý kašel. Tedy nevykašláváte hlen. Zpravidla je teplota, která se vyskytuje u 90 až 92 % nemocných. Co je alarmující, a kdy je třeba okamžitě volat linku 155, když nemůžete dýchat (dechová nedostatečnost, pocit lapání po dechu). Tady by měl být systém informován, a to už ne na běžné linky. Hrozí, že to onemocnění už jde do fáze, které vyžaduje péči lékařů, možná i intenzivní péči.“

Jděte na procházku

Jak se tedy zdravý člověk, který není v karanténě, měl teď chovat? Víme, že nejlíp je se vyhýbat velkému množství lidí, ale zůstávat doma, nebo jít třeba na procházku do přírody?

„Všichni mohou jít na procházku, není žádoucí být celou dobu doma a trávit čas v uzavřeném prostředí… Nejlíp je dýchat na čerstvém vzduchu a pohybovat se… Hlavním cílem našich opatření je minimalizovat riziko přenosu na další osoby, a to v lese, v přírodě, určitě nehrozí, takže to vřele doporučuji,“ říká Prymula.  

Čtěte také

Bát byste se neměli ani na ulici, kde je riziko nakažení nulové, tedy pokud nemáte těsný kontakt s osobou, která kýchá a nemá roušku.

„Nabádal bych občany, aby do úterka nepřetěžovali naše oficiální centra. Už se nám tady totiž vytvářejí fronty,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu.

Pokud máte potřebu test absolvovat, je tady pro samoplátce stále možnost, ale kapacita je pouze pro malé množství lidí. „Už nám funguje FN Motol, od úterního večera by to měla být Nemocnice Bulovka a Thomayerova nemocnice,“ dodává Roman Prymula.

Online reportáž z aktuálního dění najdete na webu iROZHLAS.cz.

autoři: Tomáš Pancíř , Věra Luptáková
Spustit audio

Související