Archaičtí lidé lovili obrovské slony

20. září 2013

Lidé, kteří žili v Evropě tisíce let před neandrtálci, dokázali ulovit i tak velké zvíře, jakým byl prehistorický slon. Nově to naznačují i vykopávky z britského Kentu.

Při rekonstrukci vysokorychlostní železniční trati byla v roce 2003 v Ebbsfleetu v Kentu objevena kostra slona Palaeoloxodon antiquus. Slon, který byl zhruba dvakrát větší než žijící afričtí sloni, zemřel asi před 420 000 lety – v době meziledové, kdy byla průměrná teplota o něco vyšší než dnes. Potvrdily to nálezy mnoha dalších druhů, které archeologové ze Southamptonské univerzity postupně odkrývali na nalezišti: kosti praturů, opic, bobrů, králíků, hmyzožravců a velké množství šnečích ulit.

Kolem kostry obrovského slona také našli kamenné nástroje včetně 80 neporušených pazourkových vloček. Jejich přítomnost naznačuje, že Palaeoloxodon se stal potravou pro archaické lidi Homo erectus, pravděpodobně skupinu čítající nejméně čtyři jedince. Přímý důkaz chybí, ale je dokonce možné, že jej sami ulovili. O tom, že archaičtí lidé v tomto období slony lovili, svědčí řada nálezů z celé Evropy. Mezi nimi je i sloní kostra z Německa, která má v jednom žebru zaseknutý právě dřevěný oštěp. Tito lidé v severní Evropě vyhynuli během doby ledové, která nastala před 450 000 lety, ale s nástupem teplé doby meziledové se zase vrátili zpět. K tomu je podle vědců mohla vést právě schopnost lovit velká zvířata a zejména slony.

Zdroj: University of Southampton

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio