Aplikace českých studentů vyhrála slovenský hackaton. Pomůže zdravotníkům snížit riziko nákazy

7. duben 2020

Během minulého víkendu se na Slovensku odehrál hackaton „Hack the crisis“, ve kterém dobrovolníci hledali technologické zlepšováky, které pomůžou v aktuální situaci. Vítězem se stala česká aplikace Smart Triage pro chytré telefony, díky které se v nemocnici minimalizuje kontakt pacienta s formuláři a dalšími předměty.

Aplikace českých studenů by měla pomocí QR kódů usnadnit a zrychlit odbavení lidí testovaných na koronavirus. Tím se omezí riziko infikování zdravotníků.

Všechny údaje, které pacienti vyplňují do papírových formulářů, zadají do svého mobilu. Zdravotníci pak už budou jen z displejů telefonů skenovat unikátní QR kódy se všemi potřebnými údaji o pacientovi. Odpadne tím riziková komunikace i zdržení způsobená opakovanou dezinfekcí například desek s papírovými formuláři.

Čtěte také

Vložení požadovaných dat do aplikace, která generuje unikátní QR kód, není obtížné. Jedná se o údaje o tělesné teplotě, kašli či bolesti na hrudi. Pro vývojáře ale byla výzvou práce s citlivými osobními údaji pacienta.

„Celý proces funguje offline, takže data se nikam neodesílají,“ říká Vasil Kostin, člen vývojářského týmu a student třetího ročníku 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. S daty pak pracují jen sami zdravotníci, případná rizika by podle vývojářů proto měl nést zřizovatel zdravotnického zařízení.

Pacient se ve Smart Triage nemusí bát o únik dat.


Vasil Kostin

Projekt počítá s lidmi, kteří neumějí s chytrými telefony zacházet. Potřebné údaje by s takovými pacienty do služebního telefonu vyplnil zdravotník na příjmu. Pacient se pak po nemocničních pracovištích bude pohybovat s vytištěným QR kódem.

Vývojáři by do týdne rádi spustili beta testování. Prvním zařízením, kde by se nová aplikace mohla testovat v reálném nasazení, by měla být pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Aplikace bude prý hotova koncem dubna. S ohledem na situaci bude k dispozici bezplatně.

Psychické zdraví je stejně důležité jako fyzické

Čtěte také

Medvěd z dalšího oceněného projektu Bearwith.life bude prostřednictvím aplikace nabízet různé aktivity – bude připomínat kondiční cvičení, ale také že je čas někomu zavolat nebo uvařit.

„Sociální izolace může vést k velmi vážným zdravotním problémům. Podle americké psychologické asociace se dlouhodobá sociální izolace rovná dopadům vykouření 15 cigaret denně,“ říká Pavol Guričan z Bearwith.life.

Víkendového hackatonu „Hack the Crisis“ se podle organizátorů zúčastnilo celkem 30 týmů, čímž se podle nich stal největším v historii Slovenska. Celosvětový hackathon proti kornavironé krizi je naplánován na velikonoční svátky.

autoři: Petr Kološ , mrk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.