Antikoncepce vajíčka nepoškozuje, ale vyvolává falešnou jistotu, říká reprodukční bioložka

17. březen 2021

Život každého začal splynutím spermie a vajíčka. „Je to situace spíš nepravděpodobná než pravděpodobná,“ říká Zuzana Holubcová z Ústavu histologie a embryologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. „Protože se toho může tolik pokazit! Už ve fázi vzniku pohlavních buněk, jejich vzájemného potkání, rozpoznání, kompatibility, životaschopnosti zárodku bez genetických a vývojových vad… Někdy vnímáme početí jako samozřejmost, ale z pohled embryologa to tak není.“

Zatímco spermie vznikají ve velkých skupinách co 72 dní během plodného života muže, ženská vajíčka jsou na tom jinak.

Čtěte také

 „Vznikají v ženském organismu už ve chvíli, kdy je žena embryem. A potom s ní zažívají všechno dobré a zlé až do chvíle, kdy dají vzniknout embryu, nebo zaniknou. Všechno si v uvozovkách pamatují, co jíme, jestli jsme ve znečištěném prostředí. Všechno,“ popisuje Holubcová s tím, že některé „poruchy“ vajíčka mohou vzniknout už v době, kdy žena sama byla embryem, některé ale vznikly v průběhu života.

Dojde molekulární lepidlo

Zhruba v pětatřiceti letech ženy začne kvalita vajíček prudce klesat. „Zvýšení předčasného rozchodu chromozomů nastává už třeba v osmadvaceti letech, ale v pětatřiceti je to výrazné,“ říká reprodukční bioložka.

Čtěte také

„Molekulární vysvětlení spočívá v tom, že chromozomy u sebe drží takové molekulární lepidlo, které se časem vymývá. A když není, tak se chromozomy rozejdou,“ vysvětluje Holubcová s tím, že podrobnosti tohoto principu ještě nejsou dopodrobna známé. A dodává, že z evolučního hlediska nešlo ještě donedávna o problém – ženy rodily dříve a v pětatřiceti už mohly být babičkami.

Podle Holubcové ale neplatí, že užívání hormonální antikoncepce dlouhodobě poškozuje vajíčka. „Ale je pravda, že antikoncepce vyvolává falešný pocit, že je všechno v pořádku, protože žena může nemít deset dvacet let ovulace a dozví se to až po letech, po vysazení. Určitě by předepsání mělo předcházet důsledné gynekologické vyšetření,“ doporučuje reprodukční bioložka a dodává: „Antikoncepce má také řadu pozitivních dopadů, třeba jako prevence nádorů.“

Čtěte také

Kdy a jak začít s osvětou o reprodukčním zdraví, si není Holubcová jistá. „Středoškoláci mají přesně opačný problém – jak nepočít. A rozhodně není naší ambicí někomu přikazovat, kdy má mít děti, protože život je složitý a není jen o biologii. Ale mělo by to být o tom, abychom si byli vědomi, že tu jsou limity,“ navrhuje.

Doporučení, jak se biologicky připravit na rodičovství, shrnuje web mojereprodukcnizdravi.cz.

Více si o reprodukčním zdraví, kvalitě spermií i vajíček poslechněte v audiozáznamu Studia Leonardo.

autoři: Martina Pouchlá , kac
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.