ANO a ČSSD přepisují kandidátky. Osobnosti jsou dnes důležitější než program, soudí politolog

27. červen 2017

Širší vedení hnutí ANO schválilo podobu kandidátních listin pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Předseda hnutí Andrej Babiš bude lídrem ve Středočeském kraji, v Praze ministr obrany Martin Stropnický a na Vysočině šéf poslanců Jaroslav Faltýnek. Andrej Babiš původně chtěl kandidovat až z posledního místa kandidátky, ke změně názoru ho přiměly reakce politických konkurentů, podle nichž se bojí předvolebních debat, ale také absence jiného lídra v regionu.

Právě osobnosti na kandidátkách podle politologa Kamila Švece hrají v posledních letech stále důležitější roli. „Vidíme, že ve volbách dokážou uspět i strany, které žádný program ani nemají nebo se ho neobtěžují představovat. Na kandidátky umisťují mediálně známé osobnosti, třeba i na úkor lidí se zkušenostmi se správou věcí veřejných,“ říká politolog.

Na průzkumy je brzy


Kandidátky kromě ANO mění i sociální demokrati. Jihočeskou v reakci na vyškrtnutí bývalého lídra Jiřího Zimoly opouštějí další čtyři lidé, celkem tak odstoupilo už devět kandidátů. V Praze také část strany napadla nedávné hlasování, ve kterém se volebním lídrem těsně stal Petr Dolínek.

Podle zatím posledního zveřejněného volebního modelu CVVM by volby vyhrálo hnutí ANO (34 %), druhá by skončila KSČM (14 %) a třetí ČSSD (12 %). O jeden procentní bod méně má v modelu ODS a do Sněmovny by se dostala ještě KDU-ČSL se 7,5 % a TOP 09 se 6,5 %. Lidovci ale jen v případě, pokud by do voleb nešli v koalici s hnutím STAN (1 %), společně by uskupení muselo překročit desetiprocentní hranici.

Švec je ale k těmto průzkumům skeptický, volební kampaň totiž zatím nejede naplno. „Veřejnost volbami ještě příliš nežije, takže odpovědi respondentů mohou být mnohem lehkovážnější, než budou za tři měsíce. Pro politické strany je to jistě důležitý lakmusový papírek, ale ještě to nemusí nic znamenat,“ uzavírá.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.