Američany překvapilo, že se KLDR nechce vzdát jaderných zbraní, tvrdí komentátor

25. květen 2018

Za promarněnou příležitost a smutný okamžik v historii označil americký prezident Donald Trump zrušení summitu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, který se měl konat 12. června v Singapuru.

KLDR na Trumpův dopis reagovala prohlášením, že je vždy připravena se Spojenými státy jednat. Severokorejská státní agentura KCNA zveřejnila prohlášení prvního náměstka ministra zahraničních věcí, který vyjádřil politování i připravenost pokračovat v jednání. 

Čtěte takéCenili jsme si Trumpova úsilí o uskutečnění summitu. Jsme nadále připraveni vést dialog, vzkázala KLDR

„Celkový tón tohoto prohlášení byl velmi mírný,“ přibližuje český velvyslanec v KLDR Milan Hupcej. Široká veřejnost podle něj o zrušení summitu neví, zároveň ale zdůrazňuje, že podrobnosti o jeho přípravách nebyly nikdy oficiálně oznámeny.

Mírná reakce KLDR se podle zahraničněpolitického komentátora Milana Slezáka dala očekávat. „Severokorejci jsou po mém soudu trošku zaskočeni. A mají velký zájem na tom, aby se ten summit konal, stejně jako Donald Trump,“ soudí.

Nechtěli přilévat do ohně, zejména po nedávném prohlášení náměstkyně ministra zahraničí, která de facto označila amerického prezidenta za ignoranta a hlupáka.
Milan Slezák

Dotčený, nebo překvapený?

Spojené státy se podle jejich prezidenta nemohou bavit se zemí, která projevuje takovou míru zloby a nepřátelství. Severokorejci prý také na přípravách schůzky dostatečně nespolupracovali.

Čtěte takéTrump použil proti Kimovi jeho taktiku, KLDR moc překvapená nebude, říká koreanista

„Když z někoho cítíte otevřené nepřátelství a jste ostřílený obchodník jako Trump, tak si kladete otázku, jestli ta schůzka bude produktivní, protože váš partner nemá tendenci se dohodnout,“ zamýšlí se Slezák.

Trump se rovněž mohl cítit dotčen severokorejskou rétorikou. Nejpodstatnější je ale podle Slezáka to, že Američané věřili v dohodu na úplné a nezvratné denuklearizace KLDR. „Pravděpodobně pro ně bylo velké překvapení, že Severokorejci se vůbec svých jaderných zbraní vzdát nechtějí,“ zdůrazňuje.

Jet na summit jen kvůli setkání samotnému, to by nebylo dobré. Potvrdilo by to, že Donald Trump je zejména v zahraničněpolitických otázkách stále nováček.
amerikanista Jakub Lepš (TOP 09)

Zrušení schůzky je podle Slezáka nemilým překvapením pro Čínu, která si stejně jako Rusko nepřeje, aby KLDR zůstala jaderným státem. „Zároveň ale nechtěla, aby se jednalo bez ní. To byl důvod, proč se v Číně dvakrát objevil Kim Čong-un,“ připomíná Slezák.

Hosté speciálu:
Milan Hupcej, velvyslanec ČR v KLDR
Milan Slezák, analytik Českého rozhlasu
Jakub Lepš, TOP 09, amerikanista z University of New York in Prague
David Jakš, zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu
Vlastislav Bříza, odborník na jaderné zbraně z Katedry mezinárodních vztahů FSV UK

Tajemný arzenál

KLDR údajně zničila svou jadernou střelnici, podle odborníka na jaderné zbraně Vlastislava Břízy to ale neznamená začátek odzbrojování. „Kim Čong-un de facto uzavřel vývoj svého jaderného arzenálu a deklaroval tím, že je jadernou velmocí,“ upozorňuje.

Nikdo ale zároveň neví, jestli je KLDR schopna jaderné zbraně použít. „Nevíme, v jaké fázi miniaturizace severokorejský režim skončil. Zda je možné je instalovat na raketu a dopravit na cíl,“ vysvětluje.

„Severokorejský režim je podezřívavý jako Sovětský svaz v 50. letech. Kim Čong-un nechce odkrývat svůj arzenál, nevíme, kolik má zbraní. A to je jeho politika. To ho činí nenapadnutelným,“ uzavírá Bříza.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.