Američany čeká nová, stínová pandemie. Až polovina populace má duševní problémy, všímá si deník The Washington Post

5. květen 2020

Koronavirová pandemie žene Spojené státy do další zdravotní krize. Federální agentury varují před historickou vlnou problémů týkajících se duševního zdraví Američanů. Může jít o deprese, závislosti na drogách, posttraumatické stresové poruchy anebo sebevraždy.

Čtěte také

Zvlášť zranitelní jsou všichni v první linii – zdravotníci, prodavači nebo kurýři, upozorňuje americký deník. Současně připomíná, že vypuknutí nákazy překvapilo americké nemocnice nepřipravené. Stejně bude mít problém zvládnout příval pacientů i systém péče o duševní zdraví. Možná o to větší, že už před pandemií byl značně podfinancovaný, roztříštěný a těžko dostupný.

Koronavirová pandemie má vliv na duševní zdraví skoro poloviny Američanů. Vyplývá to z průzkumu nadace Kaiser Family. Jen v dubnu zaznamenala federální pohotovostní linka pro lidi s emocionální krizí meziroční nárůst o víc než tisíc procent. Online terapeutické společnosti Talkspace zase narostly od půlky února počty klientů o 65 %. Z duševních problémů jsou nejčastější úzkosti spojené s pandemií.

Přes to všechno jde na systém péče o duševní zdraví jen malá část z balíčků pomoci za biliony dolarů, které pro boj s koronavirem schválil Kongres. Deník The Washington Post s odkazem na experty píše o krizi duševního zdraví jako o stínové pandemii, která následuje o týdny, měsíce, a dokonce až roky později. V porovnání s koronavirem se jí dostává jen malé pozornosti, přestože ničí rodiny, ubližuje a zabíjí.

Hongkong

Hongkong se vrací do normálního života, jak to ale bude s jeho klíčovou součástí – znovuotevřením škol – to je stále nejasné. Školy jsou v Hongkongu uzavřené už od ledna, to silně ovlivňuje život studentů a jejich rodin. V redakčním komentáři o tom píše tamější list The South China Morning Post.

Čtěte také

Vzdělání je pro budoucnost společnosti důležité a přerušení školní rutiny musí skončit spíš dřív než později, soudí hongkongský deník. Argumentem pro návrat studentů do škol je z hlediska veřejného zdraví fakt, že lidé mladší 18 let jsou nakaženi nemocí covid-19 mnohem míň než dospělí a je méně pravděpodobné, že by koronavirus šířili.

Podle hongkongského deníku neexistuje žádný důvod, proč by se vláda neměla s lidmi a školami podělit o to, jak chce ke znovuotevření škol přistupovat. Uvolňování opatření nicméně musí být postupné a rozvážné, aby nepřišla druhá vlna. Stačil by i jediný nakažený učitel nebo student a úřady by mohly uvolňování zastavit, nebo dokonce zrušit.

Velká Británie spouští chytrou karanténu

Jeden z největších testů sledovacích aplikací, tj. britská chytrá karanténa, začíná na ostrově Wight. Dočtete se na zpravodajském serveru Politico. Software pro boj s koronavirem bude nejprve dostupný pro zdravotníky, ke konci týdne ho budou moci získat všichni obyvatelé ostrova při jižním pobřeží Anglie se 140 tisíci obyvateli. 

Čtěte také

Ke stažení aplikace obyvatele vyzval britský ministr zdravotnictví Matt Hancock a zdůraznil, že je to právě ostrov Wight, který pomůže Velké Británii znovu na nohy. Aplikace se má lidí dotázat na zdravotní stav, když se objeví symptomy infekce, tak přímo přes aplikaci kontaktují Národní zdravotní službu.

Nakažené občany aplikace vyzve k tomu, aby zůstali v izolaci. Lidem, kteří byli s dotyčným v kontaktu, přijde upozornění a zároveň se mohou objednat na test. Aplikace má využívat bezdrátovou technologii Bluetooth. Anonymní data se budou ukládat do centrální databáze, aby je následně mohla vyhodnotit vláda, vysvětluje Politico.

Ministr Hancock odmítá kritiku, že by technologie mohla být jakýmkoli rizikem pro soukromí. Mimo to jsou tu také obavy, že aplikaci nebude používat dostatek lidí. Ještě tento měsíc má být ke stažení v celém Spojeném království. Podle expertů je třeba, aby si aplikaci stáhlo 60 až 80 % obyvatel. Podle britských Timesů by ale stačilo 50 až 60 % populace, list ale dodává, že třeba v Singapuru si podobnou aplikaci nainstalovala jen pětina obyvatel.

Víc v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.