Alfou a omegou je mít Vánoce ve svých rukou, říká o stresu během svátků psycholog Ptáček

26. prosinec 2019

Sváteční čas nepřináší jen radost a klid, ale vlivem konzumní společnosti také stres. Klinický psycholog Radek Ptáček vysvětluje, co vede k duševnímu nepohodlí a proč.

Období Vánoc je tak náročné, jaké si ho každý udělá. Záleží na tom, jak podléháme konzumnímu tlaku, který na nás vytvářejí obchodníci, aby to bylo co nejstresovější období a my toho nakoupili co nejvíc,“ vysvětluje sváteční host Osobnosti Plus.

V reklamách vidíme načančané domácnosti a doma to přitom vypadá jako po výbuchu bomby, protože máte děti, pečete, připravujete se. Právě proto mohou být Vánoce frustrující pro celou řadu lidí. Je to však především tím, jakým způsobem vnímáme, co je v nás ve srovnání s tím, co je venku. Ve chvíli, kdy se až příliš snažíme dosáhnout něčeho, co je často nedosažitelné,“ poznamenává odborník i s možným východiskem:

Čtěte také

Alfou a omegou je mít Vánoce ve svých rukou. Vytvořit si představu, kterou si naplňuji já, a nikoli uklizený dům a počet dárků, které mi prezentují v reklamách.“

Specifický problém představují svátky také pro osamělé lidi. Jednou z hodnot Vánoc je totiž pospolitost. „Z výzkumu víme, že osamělost zabíjí více než kouření a alkohol,“ říká Ptáček.

Jak předcházet útokům

Psycholog se mimo jiné vrací k tragédii, která se odehrála téměř v předvečer letošních svátků v Ostravě, kde podlehlo útoku tichého střelce sedm osob. Je v možnostech jeho oboru podobným událostem předcházet a jakou roli také hrají zkušenosti násilníků z období dětství?

Psychologie je věda o pravděpodobnosti, což lidé neradi slyší. Navrch je to pravděpodobnost od nuly do sta procent. To znamená, že z velmi, velmi teoretického hlediska se může každý z nás dopustit jakéhokoliv lidského chování,“ vysvětluje.

Podle studií, které vznikaly ve spolupráci s několika sty tisíci sledovanými lidmi a po dobu několika desetiletí, je možné násilníky vychovat. Je nutné říci, že i fyzické tresty na dětech jsou formou násilí a zvyšují riziko budoucího násilí daného člověka v dospělosti,“ uzavírá psycholog.

autoři: Lucie Vopálenská , kte

Související