Alexandr Mitrofanov: V Moskvě před další protestní akcí přituhuje

2. srpen 2019

Česká média informovala o protestní akci občanů v Moskvě minulou sobotu.

Kvůli svévolnému vyřazení Kremlem a magistrátem neschválených kandidátů do moskevských místních voleb, které mají být začátkem září, lidé vyšli do ulic. Policie ve svých protokolech uvádí 10 tisíc, organizátoři mluví až o 20 tisících.

Libor Dvořák: Tvrdý zásah vůči demonstraci v Moskvě

Během demonstrace v Moskvě zadržela policie stovky osob

Ruské soudy zahájily přestupková řízení proti stovkám osob, které policie v Moskvě zadržela při protestu proti vyloučení opozičních kandidátů z komunálních voleb.

Policie a zvláště Putinem vytvořená ozbrojená složka Rosgvardija si počínala s neoprávněnou brutalitou, nezastavovala se před zraňováním neozbrojených demonstrantů. Podle údajů ruského vnitra bylo zatčeno 1074 lidí, společenská organizace OVD Info uvedla počet 1373. 

Demonstranti, kteří pokračovali v protestech v centru Moskvy do pozdního večera, vyhnuli se policii a volně prošli kolem budovy FSB, bývalé KGB, neměli lídry. Známé opoziční politiky Kreml preventivně zadržel a uvěznil, například Alexeje Navalného na 30 dní.  

Na svobodě zůstala jen 31letá Ljubov Sobolová, jedna z odmítnutých kandidátek, jinak právnička Navalného Fondu boje proti korupci. Do vězení nešla pouze proto, že ruský zákon zakazuje tento trest pro ženy s nezletilými dětmi. Má pětiletou dceru. Již přes 20 dní drží protestní hladovku, ale oznámila, že přijde na další ohlášenou akci proti zvůli úřadů v centru hlavního města. 

Plejáda revolucionářů

Libor Dvořák: Nesystémová opozice a krize všeruského rozsahu

Demonstrace v Moskvě

O politickém systému současného Ruska se často mluví jako o imitované demokracii.

V pátek ruský soud poslal do více než měsíční vyšetřovací vazby pět lidí, které režim chce odsoudit na 3 až 8 let za údajné podněcování masových nepokojů. Jevgenij Kovalenko je obviňován z toho, že hodil odpadkový koš po policistovi (a netrefil).

Samariddin Radžabov je obviňován z toho, že hodil po plně vyzbrojeném příslušníkovi Rosgvardije prázdnou půllitrovou plastovou láhev, zasáhl ho do zadní  části hlavy a způsobil mu fyzickou a morální újmu.

Ivan Podkopajev je obviňován z toho, že měl v batohu pepřák a kladívko (které během událostí nevytáhl). Kirill Žukov je obviňován z pokusu nadzvednout hledí ozbrojence, aby mu pohlédl do tváře. Alexej Miňajlo je obviňován neznámo z čeho, protože se protestní demonstrace nezúčastnil.

Ondřej Soukup: Kreml řeší, co s moskevskými protesty

Novinář Ondřej Soukup

Sobotní demonstrace proti vyřazení všech opozičních kandidátů ze záříjových voleb do moskevského zastupitelstva byla největší nepovolenou demonstrací v ruském hlavním městě za posledních deset let. Odpověď radnice a Kremlu je klasická, silová. Většina z opozičních kandidátů skončila na dva týdny až měsíc ve vězení. Už dvě noci po sobě probíhají domovní prohlídky u aktivistů, kteří v sociálních sítích vyzývali k účasti na demonstraci.

V pátek zatkla ruská policie dalších pět lidí, které chce poslat před soud. Redaktor rozhlasové stanice Echo Moskvy Alexandr Pljuščev k tomu poznamenal: „Nápřah na kriminalizaci demonstrantů je podle všeho mocnější a tvrdší, než to bylo na Blatném náměstí. A je řádově absurdnější.“ Po násilném zásahu ozbrojenců na Blatném náměstí v Moskvě v květnu 2012 bylo několik lidí posláno na několik let do vězení.

Slavný spisovatel a publicista Viktor Šenderovič byl minulou sobotu také zadržen a nyní čeká na předvolání k soudu. K situaci řekl: „Je zcela zřejmé, že v uplynulém týdnu jsme jako země pokročili  na cestě zostření policejního režimu až k přímému policejnímu a politickému teroru.“

Alexandr Mitrofanov

Známý politolog profesor Valerij Solověj, který byl rovněž  účastníkem protestu, poznamenal: „Lidé se už nebojí… Chcete-li, došlo k přirozenému morálně psychologickému a politickému výběru. A z tohoto výběru vzejde, nebojím se tohoto slova, plejáda skutečných revolucionářů.“

Autor je komentátor Práva

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio