Alexandr Mitrofanov: Ruské represivní složky vyhlásily boj internetu a „závadové“ mládeži

15. březen 2019

Mítink za svobodu internetu a proti snaze Kremlu odříznout Rusko od světové sítě navštívilo minulou neděli v Moskvě přes 15 tisíc lidí.

To jsou údaje nezávislé organizace Bílé počítadlo. Policie uvedla něco přes 6 tisíc. Většinu tvořili mladí a velmi mladí lidé.

Alexandr Mitrofanov: Kreml se chystá na válku a trestá nespokojenost lidí s režimem

Vladimir Putin mezi policejními důstojníky

„Pentagon začal rozpracovávat novou strategii války proti Ruské federaci. Podstata operace spočívá v aktivním využití protestního a destabilizačního potenciálu páté kolony.

Ve streamu Rádia Svoboda se ptal reportér protestujících, proč přišli. Alexandrovi a Líze na pohled ještě nebylo dvacet. Alexandr řekl, že se v Rusku žít nedá, je možné pouze přežívat, že všichni lidé, kteří chtějí perspektivu, již emigrovali, a že se i on chystá opustit zemi. Líza dodala, že ji v Rusku drží pouze nízký věk a malá znalost cizích jazyků.

Již před začátkem mítinku zadržela policie skupinu modrých balónků. Na stanici museli také jejich nositelé z ruské Libertariánské strany, která mítink pořádala. Později vypověděli, že jim nejdříve policisté řekli, že balónky jsou infekční, protože to tvrdí místní hygiena.

Pak jim vytkli, že nemají povolení balónky vlastnit, neboť se jedná o bezpilotní letouny. Během výslechu si jeden balónek měla vzít policistka domů pro dceru.

Vojenskovlastenecké tábory na převýchovu

Alexandr Mitrofanov: Kreml ve snaze uklidnit společnost zkouší osmdesát let staré metody

Vladimir Putin

Země podle 45 procent respondentů v průzkumu ruské agentury Levada Centr nejde správným směrem. Vladimiru Putinovi v průzkumu agentury VCIOM důvěřuje jen 32,8 procenta dotázaných.

Hlavní řečník mítinku, libertarián Michail Světov, spojil supliku podávanou úřadům, aby toho nechaly, s vyhrožováním stoupencům státní moci, prohlášením, že internet chtějí zničit rusofobové, a výzvou, aby všichni v sobě pěstovali nenávist, která je podle něj pro Rusko jediným možným východiskem.

Populární Telegram bloger Serpom Po na to reagoval slovy: „Je to stará nacionalistická písnička, která už dotlačila Rusko ke ‚Krym je náš‘ a dalším ‚vymoženostem‘ včetně čerstvých návrhů na omezení Runetu… Jestli chtějí ruští občané svobodu, mají volit evropský směr.“

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že se mládež nemá obávat, že internet vypnou v Kremlu, ale že to udělají za oceánem. A Kreml prý jen chrání své občany před touto situací.

Alexandr Mitrofanov: Ruský obhájce lidských práv jde do vězení za odkaz na Facebooku

Lev Ponomarjov je 77letý obhájce lidských práv

Lev Ponomarjov je 77letý obhájce lidských práv. Býval blízkým spolupracovníkem Andreje Sacharova.

Zároveň ruské ministerstvo obrany sdělilo, že za dva roky bude mít svůj vlastní, uzavřený intranet, který nebude propojen se světovou sítí. Tamní expert Urvan Parfenťjev dodal: „Je v plánu rozšířit ‚suverénní internet‘ na občanskou infrastrukturu.“

Tajemník Rady bezpečnosti RF Nikolaj Patrušev oznámil, že v ruských školách jsou nainstalovány státní filtry, které mají blokovat informaci „nekompatibilní s cíli vzdělání a výchovy“. Také sdělil, že policie bude posílat mládež, kterou v tomto kontextu vyhodnotí jako závadovou, do vojenskovlasteneckých táborů na převýchovu.

Právní zástupkyně projektu na ochranu lidských práv OVD Info Jekatěrina Selezňovová na to reagovala slovy: „Mám obavy, že půjde o všechny naše nezletilé účastníky protestních mítinků. Už nyní je policie vede v evidenci.“

Alexandr Mitrofanov

Zdůraznila, že žádný zákon, který by dovolil policii bez soudu internovat děti v táborech, neexistuje. Dodala však: „Lze předpokládat, že v nejbližší době úřady podnítí co nejrychlejší přijetí nového zákona, který tyto praktiky posvětí.“

Spustit audio