Alexandr Mitrofanov: Putinova Přímá linka – car bez zájmu, bezmocní poddaní

21. červen 2019

Papež pronáší poselství Urbi et orbi, ale nikoho na místě neuzdravuje ani neřeší běžné problémy katolíků. Vladimir Putin to má jinak.

Jednou do roka pořádá televizní online show s názvem Přímá linka. Ve čtvrtek se to stalo posedmnácté. Dříve se Přímé linky vyznačovaly tím, že energický prezident sršel vtipem, často drsným, a konal zázraky na počkání, samozřejmě v rámci svých možností.

Libor Dvořák: Putinovo televizní zjevení lidu

Vladimir Putin

Už dnes po 17., a jen pár minut po poledni, předstoupil Vladimir Putin před televizní kamery, aby absolvoval každoroční telemost, ve kterém odpovídá na desítky nejrůznějších otázek především řadových ruských občanů.

Dlouho před vysíláním selektovaly štáby televize řadové pracující po celém Rusku, kteří se pak jako by náhodou ocitali před kamerami ústřední televize a směli položit nejvyššímu představiteli otázku, nebo si dokonce postěžovat, že místní úředníci nejsou s to jim zařídit i ty nejjednodušší životní podmínky. Pak z Kremlu padaly nové byty, opravené silnice, léčba pro potřebné… Tedy jen pro ty vybrané televizí.

Loni promluvila holčička s prosbou, aby Putin pomohl její matce k platu, ze kterého by se dalo žít. Spoluobčané ve vesnici dceru i matku podrobili tak tvrdé šikaně, že se musely odstěhovat. Ale jinak se už odehrál i příběh o jiné holčičce, která toužila po pejskovi, jenže rodiče byli proti. Když je ovšem sám Vladimir Vladimirovič přes televizi poprosil, neodolali. Podobných sladkých chvilek bylo více.

Ve čtvrtek ale vypadala Přímá linka jako ukázka hluboké krize žánru. Putin mluvil bez zájmu, v řeči zadrhával, na konkrétní prosby odpovídal zpravidla naučenými frázemi o tom, jak se všechno obecně daří zlepšovat, ale že ještě jsou problémy v místech.

Unavený nemocný muž

Zlatým hřebem jako z dávných časů měl být zázrak, kdy car jednou větou zařídí vodovod ve vesnici u bohaté Ťumeně, kde vodovod sice mají, ale mají ho zakopaný a nikdo ho nechce vykopat a napojit na centrální rozvod vody. Putin však unaveně povyprávěl, jak skvělý program zásobování pitnou vodou země má, ale že jinak vodu spousty lidí nemají. A nejistě řekl, že snad se v této vesnici voda objeví.

Alexandr Mitrofanov: Putinův tranzit moci a muší váha opozice

Vladimir Putin

Slovní spojení tranzit moci je nyní v ruských politických a mediálních kruzích velmi časté.

Přes čtyři hodiny trvalo představení, které bylo i tentokrát pečlivě zrežírováno, ale chyběla v něm jakákoli jiskra. Reálné problémy, které vyvolávají protesty v různých městech a regionech, se na obrazovku nedostaly.

Filozof Michail Němcev v reakci na Přímou linku napsal: „Copak může někoho potěšit několikahodinová podívaná, v níž lidé jeden za druhým mluví o své bezmoci? Je to zvláštní bezmoc, je to bezmoc lidí, kteří jsou nuceni přežívat uvnitř složitého mechanismu…

V podstatě stojí za to sledovat Přímou linku (pokud nejste politický komentátor a máte to povinně) jen v případě, že vás zajímají okolnosti rozkladu země. Samotná Přímá linka je důkaz, že se všechno rozložilo a nic nefunguje.“

Politolog profesor Valerij Solověj zhodnotil Putinův výstup takto: „Unavený nemocný muž plní nudnou povinnost vůči lidu, kterého má plné zuby.“

Alexandr Mitrofanov

Na obrazovkách se během pořadu objevovaly SMS otázky. Jedna z nich, na kterou Putin neodpověděl, zněla: „Kdy se vrátí nevolnictví? Čekáme na statkáře, který koupí naši vesnici a zařídí pracovní místa.“

Autor je komentátor Práva

autor: Alexandr Mitrofanov
Spustit audio