Alexandr Mitrofanov: Jak se pohádali Rusové, kteří jsou proti Putinovi

27. květen 2022

Také z pár osobních setkání vím, v jak prekérní situaci jsou Rusové, kteří po začátku Putinovy agrese proti Ukrajině prchli ze země. Každého napadne, že člověk v náhlé emigraci musí sehnat bydlení, obživu a obecně se adaptovat. Rusové, kteří kvůli Putinovi kvapně opustili zemi, však k těmto standardním potížím mají dvě další navíc.

Za prvé jejich jazyk a jejich doklady jsou často spouštěčem nevraživého vztahu okolí, i když zrovna oni jsou naprosto falešným terčem nenávisti. Za druhé jsou jejich peníze na ruských bankovních kontech pro ně nedostupné, protože jde o součást západních sankcí proti režimu. Netřeba dodávat, že v tomto případě postiženi jsou ti nepraví.

Čtěte také

Skupina ruských emigrantů, z nichž je nejznámější šachový mistr světa Garri Kasparov, připravila návrh, který by tento stav mohl napravit. Podle Kasparova by Rusové, kteří jsou proti Putinovi, měli mít možnost „distancovat se od lidožroutů“, čímž mínil činitele a stoupence režimu. Návrh pracuje s šancí, že by člověk s ruským pasem obdržel v zahraničí virtuální dokument, který by doložil, že není v sankčních seznamech ani Putinovým stoupencem nebo agentem.

Takový Rus by podle Kasparova měl vyjádřit souhlas se třemi tezemi: 1. Válka na Ukrajině je zločinná. 2. Tuto válku vede nelegitimní putinovský režim. 3. Uznávám suverenitu a územní celistvost Ukrajiny.

Hodní a zlí Rusové

Kasparov, Michail Chodorkovskij a další známí emigranti založili Ruský akční výbor, který začal jednat se zástupci vlád EU a chce dosáhnout stavu, kdy budou evropské země poskytovat lidem, kteří navíc projdou příslušnou bezpečnostní prověrkou, osobní doklad, který odblokuje jejich bankovní konta a usnadní jejich zaměstnatelnost.

Čtěte také

Jenže proti tomuto návrhu se zvedla doslova bouře nevraživosti. Nezpůsobili ji Putinovi stoupenci, ale jeho odpůrci. Vymysleli si fejkové označení „hodní Rusové“, které chce údajně zavést Ruský akční výbor, a zaplnili veřejný prostor mimořádně hlasitým a záštiplným odsouzením něčeho, co v podstatě neexistuje.

Mezi těmito lidmi je možné vyčlenit dvě skupiny. Jednu tvoří Rusové, kteří zůstali v zemi, a nemají vůči těm, kteří odjeli, příznivý vztah. Druzí jsou emigranti, kteří však na Západě žijí dlouho a už se etablovali. Ani jedné z těchto dvou skupin se návrh Kasparova a dalších vůbec netýká. Vnímají ho přesto jako osobní urážku. Že jedni jsou „hodní“, a oni budou „zlí“. Navíc se jejich ruské hrdosti příčí, že je někdo, natož cizinci, budou prověřovat. I když je to míněno úplně jinak.

Alexandr Mitrofanov

Nikolaj, vlastně Mykola, Gogol, vlastně Hohol, tedy velký ruský spisovatel ukrajinského původu, je autorem povídky Jak se pohádal Ivan Ivanovič s Ivanem Nikiforovičem. Končí autorovým zvoláním: „Nudno je na tomto světě, pánové!“ Od roku 1833, kdy byla povídka napsána, se toho mnoho nezměnilo.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio